Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Урсула фон дер Лайен настоя: Европа да се превърне в глобален лидер

[post-views]
Само нов „План Маршал“ ще спаси ЕС сега

EU_Ursula fon der

Сега е моментът Европа да се превърне в глобален лидер. Това заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен в първата си реч за състоянието на Съюза. В нея тя очерта и приоритетите на комисията, сред които са справяне със здравната и икономическа криза в резултат на пандемията от Ковид-19, борбата с климатичните промени, миграцията и инвестициите в бъдещето.

Намаляване на въглеродните емисии на Европейския съюз с 55% до 2030 г., приемане на европейски аналог на закона „Магнитски“ и създаване на европейски здравен съюз. Това бяха част от приоритетите на Европейската комисия представени от председателката ѝ Урсула фон дер Лайен по време на първата ѝ годишна реч за състоянието на съюза пред депутатите в Европейския парламент.

В речта си фон дер Лайен обяви и плановете на комисията през следващата година, като усилията на комисията ще съсредоточен върху преодоляването на социалните и икономически последици за ЕС заради пандемията от Ковид-19.

Урсула фон дер Лайен – председател на ЕК:

„Основният ни приоритет сега е да излезем заедно от тази криза и помогнем на тези които имат нужда от нас. И благодарение на уникалната си пазарна и социална икономика съюзът успя да направи точно това.

Промените в климата бяха другия акцент в речта на фон дер Лайен, която за пореден път посочи, че основната цел на ЕС е да се превърне в „климатично неутрален до 2050 г“. Все пак председателката на комисията подчерта, че за постигането на тази цел ще трябва да се адаптира с цялата индустриална стратегия така, че промишлеността да води в двойния зелен и цифров преход.  Лайен се обяви и за създаването на национална нормативна уредба за минималната заплата, с което да се гарантира, че навсякъде в блока този доход ще гарантира, че трудът може да носи пълноценен живот.

Не на последно място Лайен засегна и разширяването на блока по посока Западните Балкани, което ще остане приоритет на комисията.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани