Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Хакерски атаки причиниха смъртта на пациент

[post-views]
Севернокорейски хакери са провели мащабна атака по време на лидерската среща в Ханой миналата седмица

Хакери са причина за смъртта на пациент, хоспитализиран в университетската болница в Дюселдорф. Атаката блокирала системите на лечебното заведение и възпрепятствала транспортирането на жена, която била в тежко състояние.

Атаката е блокирала болничната системата преди седмица. Целта на хакерите е била да поискат подкуп от Университета „Хайнрих Хайне” в Дюселдорф, към който принадлежи лечебното заведение. Съобщението обаче довело до блокирането на ИТ системите на болницата, а не на университета. От клиниката обявили, че не могат да поемат спешни случаи. Заради създалата се ситуацията, една от пациентките, която била в критично състояние и се нуждаела от транспортиране в друго болнично заведение починала.

Франк Шнейдер – главен лекар в болницата коментира случилото се:

,,Нямаше възможност за бърза помощ или хеликоптер. Беше ужасен момент за нас и за пациентите“

След като полицията установила контакт с хакерите и им разяснила последиците от техните действия, компютърните престъпници предоставили код за отблокиране на системата. Градските прокурори разследват инцидента като непредумишлено убийство по небрежност.

Кристофор Хебекер от прокуратурата в Кьолн:

 „Въз основа на тези събития предполагаме, че е можело да се случи грешка. Може би престъпниците не са искали да атакуват университетската болница. Университетът в Дюселдорф вероятно е бил тяхната истинската цел.

Хакерската атака нанесе огромни щети на клиниката, заради блокиране на системата за цяла седмица. През последните месеци в Германия бяха извършени няколко хакерски атаки срещу изследователски и университетски институции. Техни жертви са университетите в Кьолн и Бохум.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Анмари Николаева

Най-ново

Единична публикация

Избрани