Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Евросъюзът започна процедура срещу Великобритания заради опит да заобиколи Брекзит

[post-views]
Консерваторите на Острова избраха – Борис Джонсън е новият британски премиер

UK-pr.minЕвропейският съюз започна наказателна процедура и предупреди, че може да потърси в съда правата си, след като Обединеното кралство гласува законопроект, позволяващ му да заобиколи правните си задължения съгласно договора за напускане на блока и да избегне евентуално установяване на „твърда граница“ между Ирландия и Северна Ирландия.

Това съобщи председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. По думите ѝ в резултат на процедурата, ако Лондон и Брюксел не изяснят въпроса помежду си, Съдът на Европейския съюз може да наложи солидна глоба на Великобритания, макар разглеждането на подобни дела да отнема години.

„Бяхме приканили британските си приятели да отстранят проблематичната част от законопроекта си за вътрешния пазар до края на септември. Този законопроект по същността си е нарушение на задължението, изложено в споразумението за напускане“, и ако бъде окончателно приет като закон, ще нарушава Протокола за Ирландия и Северна Ирландия, каза Фон дер Лайен, аргументирайки действията на комисията.

Лондон има месец да отговори на изпратено днес уведомително писмо, с което Европейската комисия изразява недоволството си от случилото се и съобщава, че Великобритания е нарушила задълженията си. След това Брюксел може да се обърне към съда.

Този ход съвпада с преговорите за споразумението за бъдещите отношения след Брекзит. Преговарящите от Лондон и Брюксел се опитват да постигнат договореност за държавната помощ в търговския диалог, но Законопроектът за вътрешния пазар, всъщност свързан с темата, отклони вниманието от процеса. Темата се очаква да е в дневния ред и на Европейския съвет утре, във втория ден от заседанието на евролидерите.

Подкрепеният в парламента законопроект дава гъвкавост на Великобритания в условията за транспорт на стоки през границата между Република Ирландия и Северна Ирландия, да тълкува по собствен начин европейските правила за държавна помощ и субсидиите за северноирландските компании.

Какво казва Брюксел

Еврокомисията обяви процедурата и в съобщение до медиите, обяснявайки, че с действията си Обединеното кралство, ратифицирало споразумението заедно с ЕС, поема ангажименти и съгласно международното право. Позицията ѝ гласи:

„На 9 септември 2020 г. правителството на Обединеното кралство внесе законопроект („Закон за вътрешния пазар на Обединеното кралство“), който, ако бъде приет, очевидно ще наруши Протокола за Ирландия/Северна Ирландия, тъй като ще позволи на органите на Обединеното кралство да не вземат под внимание правните последици от материалноправните разпоредби на Протокола съгласно Споразумението за оттегляне. Представители на правителството на Обединеното кралство признаха това нарушение, като заявиха, че целта му е била да позволи на Обединеното кралство трайно да се отклони от задълженията, произтичащи от Протокола. Правителството на Обединеното кралство не оттегли спорните части от законопроекта въпреки многобройните искания от страна на Европейския съюз.

С това Обединеното кралство е нарушило задължението си да действа добросъвестно, както е посочено в член 5 от Споразумението за оттегляне. Освен това то стартира процес, който – ако законопроектът бъде приет – ще възпрепятства изпълнението на Споразумението за оттегляне. В резултат на това Комисията започна днес процедура за нарушение в съответствие с разпоредбите на Споразумението за оттегляне.“

Отговорът на Лондон

Великобритания смята, че има „ясно изразени причини“ за промяна в условията по договора.

Говорител на правителството обясни, че „е нужно да създадем предпазна мрежа, с която да защитим целостта на вътрешния пазар на ЕС, да гарантираме, че министрите могат винаги да изпълняват задълженията си към Северна Ирландия и да защитават постигнатото в мирния процес“ през 90-те години.

Източник: dnevnik.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани