Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Достойна история „на чисто“

[post-views]
Достойна история „на чисто“

Формированието ни се е наложи и утвърди като необходимо и полезно за СВ и БА, заяви неговият командир подполковник Петко Петков.

16-17-4Приветствам ви послучай 142-рата годишнина от създаването на Инженерни войски. Пътят от създаването им до днес е славен, вдъхващ уважение и респект към тяхната история. Не без основание, ние пловдивчани, се гордеем, че в района на летния полеви лагер на дружините от Южна България на 12 август 1878 г. е формирана първата нещатна група, с която се провеждат занятия на инженерна тематика. В заповедта изрично е заповядано хората в строя да бъдат подбрани с лични качества, за предпочитане грамотни и владеещи занаята. 
Тези твърде високи изисквания за времето си показват каква тежест се придава на хората и задачите, които те ще се налага да изпълняват. Малко по-късно, на същото място в околностите на град Пловдив, на 13 септември 1878 г. със заповед по Българската земска войска № 11 се обявява окончателното формиране на строева сапьорна рота, а със заповед № 15 от същата дата за неин началник е назначен военният инженер щабскапитан Евграф Саранчов. Датата се приема за Ден на Инженерни войски на Българската армия, обявен официално със заповед на министъра на отбраната на Република България № 149 от 10 септември 1991 г., и оттогава ние организирано честваме това събитие. 
С това връщане към миналото командирът на 91-ви инженерен батальон от състава на 55-и полк подполковник Петко Петков започна словото си на тържеството по повод Деня на Инженерните войски – 13 септември, и 20-годишнината от създаването на формированието. На 1 април 2000 г. в Пловдив, като рожба на реформата в Българската армия се създава 91-ви позиционен полк и той и започва да пише своята достойна история „на чисто” тъй като няма предшественици. Всъщност, честването на 20-годишнината през април се отложи, поради взетите мерки за противодействие на пандемията от Covid-19, но сега, през септември, бе съчетано с Празника на Инженерни войски. От 1 юни 2008 г. полкът бе редуциран в батальон с увеличение на личния състав и стана част от 55-ти инженерен полк в Белене. 
16-17-2По-нататък подполковник Петков се спря на някои по-важни събития от историята на формированието. То е участвало в редица международни учения. Дало е приноса си в операция  „Феникс” за подпомагане на страната след наводнения. Подготвени са били инженерни взводове за операцията на Международните сили за сигурност КФОР в Косово под командването на НАТО. Сертифициран е бил щабът на батальона за участие в операции на Европейския съюз. Често е задействана модулната група за разузнаване, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси. 
Подполковник Петков не забрави да спомене и операция „Съвместни усилия” през 2013 и 2014 г., чиято цел бе изграждането на инженерно-техническо съоръжение на българо-турската граница. Въпреки изключително трудните условия през първия етап, оградата бе монтирана, а  в центъра на интереса на българските медии и обществото бяха инженерните специалисти…Така са изминали 20 години, през които са се редували занятия, операции, сертификации, учения, мисии и… реорганизации. 
Какво предстои? От 20 до 30 октомври капитан Даниел Стоянов ще командва смесена рота от 55-и инженерен полк в учението „Балканска стена-20” . Планирани са лагерни и ротни тактико-специални учения с инженерните роти.
16-17-3В заключение командирът на 91-ви инженерен батальон обобщи, че формированието се е наложило и утвърдило като необходимо и полезно за Сухопътните войски и Българската армия. Успешно се изпълняват задачи по повишаване на бойната подготовка и участия в операции по оказване на помощ на населението при бедствия и аварии, изпълняват се с професионализъм и чест всички поставени задачи, благодарение на упорития труд на воините и цивилните служители.
Със заповеди на началника на отбраната, командира на СВ, командира на 55-и инженерен полк и командира на 91-ви батальон бяха наградени военнослужещи и цивилни служители. По повод 20-годишнината на инженерното формирование се състояха спортни състезания. Особен интерес предизвика футболният турнир и първото издание на „Силен сапьор”, в което мериха сили представители на инженерните роти.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани

No data was found