Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Beretta Cougar е с елегантна форма и малък откат

[post-views]
Beretta Cougar  е с елегантна  форма и малък откат

доц. д-р инж. Георги Маринов

Суперкомпактният модел на пистолета има дължина 178 мм и височина 114 мм.

Beretta Cougar Model DПистолетът Beretta M 8000 се появява на оръжейните изложения през 1994 г. и бързо грабва вниманието на специалисти и потребители със своите нетрадиционни конструктивни решения
Създателите и производителите от италианската оръжейна компания Fabbrica d'Armi Pietro Beretta S.p.A. са успели да създадат един нов модел пистолет със средни размери със запазени бойни качества на наложилата се серия „Берети М 92”, но при намалени габаритни размери и маса. 
Новият пистолет получил добавката Cougar (пума), към обозначението Beretta M 8000, за да подчертава аналогията на формата му с грациозната фигура на пумата. Идеята на конструкторите е била да се предостави на потребителите едно късоцевно оръжие, еднакво пригодно за армейски, полицейски и граждански нужди. Образците с обозначение  „8000” са предназначени за патроните с калибър 9 мм (9 mm Parabellum), а тези с обозначение „8040” използват патроните .40 Smith&Wesson. Изработват се и модели с обозначение INOX за патроните .41 А.Е. (екшън експрес). Те имат чирени на ръкохватката, изработени от орехово дърво и рамка от неръждаема стомана.
Автоматиката на пистолета работи на един нетрадиционен за „беретите” принцип на работа – заключване на затвора при къс ход и въртене на цевта.  Тази новост всъщност е патентована преди много години от чешкия конструктор Карел Крнка и успешно приложена в някои австрийски оръжия като пистолета Styer M 1912 и картечните пистолети ТМР и SРР. Този принцип е наложил внасянето на редица конструктивни особености, като например липса на междинно тяло за заключване на затвора към цевта, наличие на монолитен затворен блок с прозорец за изхвърляне на изстреляната гилза, изработване на спираловидни канали по вътрешната повърхност на затворния блок и издатъци на цевта, както и др. 
9823571642bc07199e4d859b21b70c37Принципът на работа води до по-малка откатна сила, която на практика може да превърне всеки изстрел в попадение За това способства и усъвършенстваният дизайн на ръкохватката, имаща по-дълбока, но значително по-удобна извивка. За стрелба в условия на лоша видимост се използва триточкова система за премерване (две фосфоресциращи точки са нанесени на мерника и една на мушката). Опитни стрелци отбелязват, че намаленият откат се чувства най-осезаемо, когато се използват патроните .40 S&W във вариант +P (с усилен заряд).
Конструктивните особености, свързани с принципа на работа, са наличието на издатъци върху външната повърхност на цевта, които се разполагат и движат по профилни наклонени канали, изработени във вътрешната повърхност на затворния блок. При изстрел под въздействие на откатната сила затворният блок се придвижва назад, като принуждава цевта да се извърта в хоризонтално положение. При това движение се поглъща част от възникващата откатна сила. Отключването на цевта и затворния блок става, когато куршумът е напуснал цевта и налягането в нея рязко е намаляло. При това положение цевта се е извъртяла на около 30 градуса. Освободеният затворен блок полита назад под въздействие на значително намалената откатна сила. 
Лостът на затворната задръжка е разположен от лявата страна на рамката. Ключалката на пълнителя е в основата на спусковата скоба. 
Мушката и мерникът са масивни и с възможност за странични корекции. Върху тях има бели точки за бързо примерване в условия на недостатъчна осветеност. Рамката е изработена от лека, но достатъчно устойчива алуминиева сплав. Общият експлоатационен ресурс на пистолета е около 30 000 изстрела.   
Beretta M 8000_miniВ зависимост от конструктивните особености различните модификации на пистолета носят допълнителни обозначения с буквите F, D, и G. Така например F-моделите имат единично или двойнодействащ ударно-спусков механизъм и предпазител, който изолира достъпа на чукчето до възпламеняващата игла. D-моделите имат ударно-спусков механизъм само с двойно действие (DAO). G-моделите са произвеждани по специална поръчка, но по устройство и принцип на работа не се различават от моделите с обозначение F. 
Beretta 8000/8040 Gougar Мodel F и Model G имат ударно-спусков механизъм с открито чукче. Тези, които носят в обозначението цифрите „8000” са предназначени за патроните 9 mm Parabellum (9х19) или 9 mm IMI (9х21). Те имат 15-зарядни пълнители. Цевта им е сравнително къса – 92 мм, но се счита като подходяща за полицейски и граждански образци пистолети, тъй като куршумът се изстрелва с достатъчни начална скорост и дулна енергия. Моделът INOX има 10-заряден пълнител, тъй като патроните им имат по-голям размер.
Моделите, носещи цифрите „8040” в обозначението си, използват патроните .40 Smith&Wesson. Вместимостта на техния пълнител е 11 патрона.
Beretta 8000/8040 Gougar Model D се различава по наличието на  двойнодействащ (DAO) ударно-спусков механизъм. 
При него липсва ударно чукче тъй като ударникът е скрит и винаги се намира в изходно положение. Задейства се при напълно натиснато спусково лостче. Това предотвратява произвеждането на случаен изстрел и се явява причина за отсъствието на предпазител. 
Моделите, носещи в обозначението си цифрите „8040”, използват патроните .40 Smith&Wesson. Вместимостта на техния пълнител е 11 патрона.
Наскоро се появи и един суперкомпактен модел от серията Cougar с обозначение Mini Cougar. Той има дължина 178 мм и височина 114 мм. При тези габарити пистолетът има вместимост на пълнителя 10 патрона за 9-милиметровите модели и 8 патрона за моделите с калибър .40 Smith&Wesson. 
Пистолетът се изработва в два варианта. Тези, които се обозначават с F, имат ударно-спускови механизми с единично или с двойно действие (DA/SA). Те имат открити ударни чукчета. Произвеждат се и образци само с двойнодействащ ударно-спусков механизъм (DAO). Техните ударно-спускови механизми са със скрити ударници. 
Специално за САЩ се изработват пистолети с допълнително обозначение „8045”. Последните две цифри са свързани с използвания популярен в САЩ патрон .45 ACP, притежаващ висока спираща способност. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани