Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Гръцкият съд: „Златна зора“ е престъпна група

[post-views]
Гръцкият съд: „Златна зора“ е престъпна група

Осъдени са 7 бивши депутати.

Wo-25-NOV-Golden-DawnЛидерите на крайнодясната гръцка партия „Златна зора“ бяха признати за виновни в ръководство на организирана престъпна група. Седмина от бившите депутати, включително партийният лидер Никос Михалолиакос, бяха осъдени за предвождане на престъпна организация, а други от подсъдимите получиха присъди за участие в нея.
При произнасянето на решението пред съдебната сграда избухнаха сблъсъци сред събралите се на антинацистки протест над 15 хил. души от целия политически спектър – от комунисти до управляващата консервативна „Нова демокрация“. Част от тях хвърляха предмети по полицията, която отвърна с водно оръдие и сълзотворен газ.
Делото продължи 5 години и през това време бе разкрито, че партията с неофашистки идеи и цели има доста симпатизанти сред полицаите. В най-тежките години на дълговата криза „Златна зора“ беше третата по популярност партия. Но убийството на 34-годишния рапър с леви убеждения Павлос Физас през 2013 г. от симпатизант на националистите преля чашата и последваха действия на властта срещу организацията. Йоргос Рупакиас бе осъден за убийството. Сега Апелативният съд се занимаваше с 68 обвиняеми, сред които 18 бивши депутати. Съдът прецени, че в едно могат да се слеят 4 дела: убийството на Павлос Физас; нападение срещу имигранти, работещи като рибари; нападения срещу леви активисти и действала ли е „Златна зора“ като престъпна организация.
Михалолиакос и 17 бивши депутати може да получат над 10 години затвор, когато се определи размерът на наказанието за всеки от тях. Останалите бяха обвинени за съучастие в престъпления от убийство до лъжесвидетелстване покрай прояви на насилие преди 7 години.
За сигурността в района бяха разположени близо 2 хил. полицаи, а властите използваха хеликоптер и дронове, някои улици бяха препречени с полицейски автобуси.
Разследването стигна до заключение, че „Златна зора“ е действала като полувоенно формирование, в което заповедите се спускат по строга йерархия от командване към местните организации и групи за нападения. Впоследствие прокуратурата се отказа да обвинява част от заподозрените поради недостиг на доказателства, че са участвали в престъпна група.
„Златна зора“ и до днес отрича да има каквото и да е общо с нападенията и определя процеса като „безпрецедентна конспирация“ срещу растящата й популярност. Във вторник партията зави: „Очакваме оправдателни решения, които ще дадат тласък на още по-решителна националистическа кампания, за да си върнем страната“. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани