Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС наложи санкции на Русия заради Алексей Навални

[post-views]
ЕС въведе новите санкции срещу Русия

sankcii-EU_RusЕС наложи санкции на представители на Русия заради отравянето на руския опозиционер Алексей Навални. Решението идва след среща на външните министри в съюза и девет дни след като Организацията за забрана на химическите оръжия потвърди наличието на вещество от групата на ,,Новичок“,  използвано за отравянето на Навални.

Санкционирани са едни от най-високопоставените служители в Русия, приближени на Владимир Путин. В черния списък са съюзниците на руския президент – Александър Бортников, директор на  Федералната служба за сигурност или контраразузнаването, Сергей Кириенко, първият заместник-началник на кабинета в Изпълнителния кабинет на президента и Андрей Ярин, ръководител на дирекцията за вътрешна политика на президентската администрация, чийто надзор включва „противодействие на влиянието на Алексей Навални в руското общество“. Заместник-министърът на отбраната на Русия Павел Попов, също фигурира в санкционния списък. Държавният научноизследователски институт за органична химия и технологии, отговорен за унищожаването на запасите от химическо оръжие от съветската епоха, също е санкциониран.

Руският бизнесмен Евгений Пригожин, известен като готвачът на Путин, пък е обвинен в нарушаване на ембаргото на ООН за предоставянето на оръжия срещу Либия. Приетите мерки включват забрана за пътуване до страни от ЕС и замразяване на активи за посочените лица и института. Освен това на лица и организации от ЕС е забранено да предоставят средства на тези, които са в списъка на санкциите. Великобритания също се присъедини към позицията на ЕС и подкрепи изготвеният списък.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Анмари Николаева

Най-ново

Единична публикация

Избрани