Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

COVID-19 налегна Европа с нова сила

[post-views]
COVID-19 налегна Европа с нова сила

Фейсбук забранява реклами срещу ваксинирането.

73b92caabd3846cf30b85b22c4ff9216_1Европа е затисната от нова вълна от COVID-19, макар че първата никога не е свършвала. В сряда бе регистриран рекорден брой от 140 хиляди новозаразени с коронавируса, а общо в световен мащаб те бяха 381 хиляди, което също е печален рекорд. Най-много нови случаи има във Франция, Великобритания, Русия и Испания – по над 10 хиляди за денонощието. Под натиска на новата вълна от COVID-19 редица европейски държави преосмислят въведените мерки за борба с разпространението на заразата, като посоката е към по-голямо затягане. 
Справянето с епидемията от коронавирус е невъзможно, без да се навреди на икономиката и социалния живот. Това заяви здравният министър на Чехия Роман Примула в извънредно телевизионно обръщение. По думите му епидемиологичната ситуация в страната бързо се влошава. В Чехия се въвежда забрана за събиране на повече от шестима души. Училищата се затварят. Университетите преминават към дистанционно обучение. До 3 ноември няма да работят и ресторантите, баровете, кафенетата и другите заведения за обществено хранене. Вече ще трябва да се носят маски на спирките на градския транспорт. Досега те трябваше да се използват само в обществени сгради и в обществения транспорт.
Тревожна е и ситуацията в Румъния, но засега насрочените за 6 декември парламентарни избори няма да се отменят.  В страната новозаразените вече прехвърлят 4000 на ден (при население около три пъти по-голямо от българското). Нидерландия обяви четириседмично затваряне на барове и ресторанти плюс задължително носене на маски на обществени места и забрана за публични събирания на повече от четирима души
Междувременно дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел и еврокомисарят за управление при кризи Янез Ленарчич съобщиха, че са поставени под карантина. От 27-те членове на Европейската комисия досега само българската еврокомисарка Мария Габриел е дала положителна проба за кронавирус.
Социалната мрежа „Фейсбук” обяви, че ще започне да забранява реклами, които призовават хората да не се ваксинират, предаде „Ройтерс”. Съобщението постави началото на информационна кампания за нова противогрипна ваксина. 
Белият дом отново ще налага стратегията за развиване на т.нар. „стаден” (известен още като колективен) имунитет срещу COVID-19. Това обясниха пред медии двама официални служители, които пожелаха да запазят анонимност. Планът е заболяването да се разпространи свободно, като надеждата е, че населението ще развие имунитет. Фокус при тази стратегия е предпазването на рисковите групи – възрастните, хората с дихателни, сърдечни и други хронични заболявания. Промяната на курса е обоснована с документ, подготвена миналата седмица от специалистите Сунетра Гупта (Оксфорд), Джей Батачаря (Станфорд) и Мартин Кулфорф (Харвард).

Най-ново

Единична публикация

Избрани