Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полицията вече дебне за маски

[post-views]
Полицията вече дебне за маски

МаскиПолицията ще следи носят ли се маски на открити и закрити обществени места. От вчера те са задължителни и навън с нарочна заповед на здравния министър до края на ноември. В заповедта се посочва, че носенето на маска или средство, покриващо носа и устата, ще е задължително, ако не може да се спазва физическа дистанция от 1,5 м. Членовете на едно семейство не е нужно да носят маски.
„При струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1,5 м гражданите трябва да носят маска или друго средство, покриващо носа и устата. Изключения са клиентите в местата за хранене и в питейните заведения; спортуващите на открито и закрито; участниците в конгресно-конферентни мероприятия и др. подобни по време на изказванията си; водещите и гостите в телевизионни предавания. Изключения са и децата до 6-годишна възраст”, пише в заповедта.
На работодателите пък се препоръчва недопускане до работните помещения на служители с прояви на остри респираторни болести, които включват симптоми като повишена температура, кашлица, затруднено дишане, загуба на обонянието, нарушение или загуба на вкуса и др. Глобите за неспазване на разпоредбата са от 300 до 1000 лв., а при повторно нарушение – от 1000 до 2000 лв.
Ден преди заповедта премиерът Борисов подчерта, че когато човек върви сам по улицата, кара колелото, разхожда се в парка или е на открити места, където няма струпване, не е необходимо да носи маска. 
Контролът за носенето на маски в София ще е от страна на столичната полиция, обяви кметът Йорданка Фандъкова. Тя е възложила от четвъртък да се намали интервалът на влаковете в метрото в пиковите часове. 
В Пловдив също затегнаха мерките. Областният управител Дани Каназирева и собственици на заведения се споразумяха нощните клубове да работят с 50% от капацитета си, а в ресторантите да се пускат до 6 човека на маса. 
Ще бъдат осигурени нужните до края на март прогнозни количества ремдесивир – Veklury (INN Remdesivir), предназначен за лечение на коронавирусна инфекция, реши още Министерският съвет в сряда. За целта ще бъде сключен договор с притежателя на разрешението за употреба – Gilead Sciences Ireland UC. Количествата са определени след анализ на заявките на болниците и ще бъдат поръчани 32 593 флакона. По бюджета на здравното министерство за тази година са осигурени 4,86 млн. лв., други 19,44 млн. ще бъдат предвидени за първите 3 месеца на следващата. Производителят е обявил цена от 810 лв. с ДДС на флакон. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани