Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия няма да разполага ракети с наземно базиране, ако и НАТО предприеме подобни стъпки

[post-views]

Putin, Hollande, Merkel And Poroshenko Meet Over Ukraine Peace PlanРуският президент Владимир Путин предложи Русия и САЩ да се споразумеят да не разполагат определени ракети с наземно базиране в Европа и да приемат мерки за взаимни проверки след прекратяването на действието на договора за ракетите със среден и малък обсег, предадоха Ройтерс и ТАСС, като се позоваха на Кремъл.

Путин каза, че Русия е готова да не разполага в европейската част на своята територия ракети „9М729“, които САЩ смятат за нарушаващи договора, ако и НАТО предприеме съответни стъпки в тази насока.

Той предложи да се обмислят мерки за изграждане на взаимно доверие, като се позволи на Русия да извършва проверки на американските комплекси „Иджис Ашор“ в бази на САЩ и НАТО в Европа, а САЩ да проверяват руските ракети „9М729“ в обекти в Калининградска област.

„Предлагаме всички заинтересовани страни да обмислят конкретни варианти за мерки за взаимни проверки, за да се премахнат съществуващите тревоги“, заяви Кремъл.

Путин каза, че Русия подкрепя пораториум върху разполагането на ракети със среден и малък обсег с наземно базиране, и призова НАТО да обяви подобен ответен мораториум.

Той прикани всички заинтересовани страни да потърсят начин за поддържане на стабилността в света без договора за ракетите със среден и малък обсег по отношение на Азиатско-тихоокеанския регион.

САЩ се оттеглиха от договора миналата година, като обвиниха Русия, че го нарушава. Москва отхвърля обвиненията.

Според Путин излизането на САЩ от договора е „сериозна грешка, която засилва опасността от разгръщане на надпревара във въоръженията“.

Източник: dariknews.bg

Най-ново

Избрани