Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ваксините срещу COVID-19 няма да стигнат за всички

[post-views]
Ваксините срещу COVID-19 няма да стигнат за всички

virusСамо част от населението на Евросъюза може да бъде ваксинирано срещу коронавируса преди 2022 г., в случай че се появи ефикасна ваксина, са казали представители на ЕС на вътрешно заседание. В същото време правителствата остават разделени по въпроса за ваксинационните планове. „Няма да има достатъчно дози от ваксините срещу COVID-19 за цялото население преди края на 2021 г.“, е казал представител на Европейската комисия пред дипломати от държавите членки на закрито заседание, заяви пред „Ройтерс“ човек, присъствал на него. Втори представител потвърди казаното. Засега няма коментар от страна на ЕК.
Предупреждението идва въпреки факта, че 27-членният блок с население от 450 млн. души си гарантира над 1 млрд. дози от потенциални ваксини срещу COVID-19 от три производителя на лекарства. Той преговаря и с други компании за резервирането на още 1 млрд. дози.
На фона на все по-трескавите действия в световен план за гарантиране на дози експерти предупреждават, че не всяка потенциална ваксина може да се окаже ефикасна. Такава все още няма, но първите дози може да са готови още в началото на следващата година, съобщи Еврокомисията по-рано този месец.

Най-ново

Единична публикация

Избрани