Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Екип от Морското училище участва в програма на НАСА

[post-views]
Екип от Морското училище участва в програма на НАСА

1-flotaМисията OSIRIS-Rex ще донесе на Земята частици от астероид.
Екип от преподаватели и студенти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” участва в наблюдателната програма на космическата мисия на НАСА – OSIRIS-Rex, съобщиха от висшето училище. Това е една от най-сложните мисии на НАСА от приключването на епохата на „Аполо” с полети до Луната. OSIRIS-Rex е една от малкото възвръщаеми мисии. Нейната цел е изследване на астероида Бену, отдалечен от нас на 321 млн. км и донасяне на Земята на проби от повърхността му.
Космическият апарат се приближи до астероида, фотографира и изследва неговата повърхност. Беше постигната и главната цел на мисията – апаратът доближи астероида със скорост 10 см/сек, разгърна роботизираната си ръка и докосна повърхността в зоната Найтенгел. В рамките на 6 сек изстреля азот под налягане и засмука разпръснатите почвени частици. Нужни са най-малко 60 г почвени частици, за да могат учените да извлекат от тях нужната информация.
Бену се оказва изключително интересен астероид. Астрономите предполагат, че на неговата повърхност има първична материя от образуването на Слънчевата система, отломки от сблъсъци с други астероиди и вероятно органични съединения.
Космическата сонда ще напусне орбитата на астероида и ще потегли обратно към Земята през март 2021 г., а приземяването є ще бъде на 24 септември 2023 г.
Екипът от ВВМУ участва в научната част на космическата мисия. Осъществени са и се провеждат астрометрични и фотометрични наблюдения на астероиди по научната програма на космическата мисия. Наблюденията се извършват с „Шмит телескопа” на Националната астрономическа обсерватория – Рожен. Научните резултати ще се използват и за подготовката на нови космически мисии до астероиди от основния пояс, който се намира между Марс и Юпитер.
От 24 до 30 октомври 2020 г. в Националната астрономическа обсерватория – Рожен, екипът на ВВМУ провежда наблюдения на астероиди от научната програма на космическата мисия и на астероидите (2206) Габрово и (12246) Плиска.

Най-ново

Единична публикация

Избрани