Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Легендарен военен историк с юбилей и отличие от МО

[post-views]
Легендарен военен историк  с юбилей и отличие от МО

1Когато български военни историци отидат на конференция в чужбина, ако случайно сред тях не е полковник Димитър Минчев, чужденците обикновено питат: „Ама къде е полковник Минчев?“. Това е един от многото атестати за международната известност на легендарния военен историк, чийто 75-годишен юбилей бе отбелязан през тази седмица в Централния военен клуб в София. 
Димитър Минчев е роден в с. Зорница, Ямболско. Завършва с отличие Висшето народно военно артилерийско училище в Шумен и започва кариерата си като командир на взвод в Ямбол, след това е секретар на военното представителство в посолството на България в Белград и командир на батальон в Брезник. 
От 1981 г. работи в Института за военна история при ГЩ на БА, където става доктор и доцент. Връх в научната му кариера са три монографии, свързани по един или друг начин с темата „Македония“ – „Военно-революционната дейност на Петър Дървингов 1899–1918 г.“, „Участието на населението от Македония в българската армия през Първата световна война 1914–1918 г.“, „Българските акционни комитети в Македония – 1941 г.“. И трите книги са преведени на английски. В средата на 90-те години полковник Димитър Минчев става директор на Института за военна история при ГЩ на БА, след което заминава за САЩ, където завършва магистърска програма в Националния университет по отбраната във Вашингтон. Завръща се в България и продължава да работи като военен историк, отличавайки се с активна организаторска и международна дейност. Избран е за почетен професор на Руската академия за естествени науки. 
Излизането в пенсия въобще не слага край на научната кариера на Димитър Минчев. Напротив – в качеството си на председател на Българската национална комисия по военна история той и до днес продължава да бъде водещата фигура в нашата военноисторическа общност. Под негово ръководство България организира и домакинства четири конгреса на Международната комисия по военна история. Чуждестранните учени, повечето от които генерали и полковници от запаса, са очаровани от гостоприемството и красотите на нашата страна. Самият Димитър Минчев участва във всички конгреси по военна история – географията на изявите му се простира от Пекин до Рио де Жанейро и от Йерусалим до Португалия. 
Заради всички тези дейности по изследване и популяризиране на военната история и във връзка със 75-годишния му юбилей о.з. полк. Димитър Минчев бе награден от министъра на отбраната Красимир Каракачанов с награден знак „За достойнство и чест“ – първи вариант. Награда му бе връчена от Иво Антонов – директор на дирекция „Социална политика и политики по военно-патриотичното възпитание“ в МО. С щик-нож АК-47 бе удостоена Румяна Тодорова – директор на „Културни програми“ в Българската национална комисия по военна история.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Пламен Димитров

Най-ново

Единична публикация

Избрани