Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Белица“ е първият модел от браунинговата серия на „Аркус”

[post-views]
„Белица“ е първият модел  от браунинговата  серия на „Аркус”

доц. д-р инж. Георги Маринов

100_7715След успешния пробив на международните оръжейни пазари на чешкия пистолет CZ-75 българските производители също решиха да направят опит за разширяване на своята производствена листа на късоцевно оръжие. Още през 1981 г. оръжейниците от завода „Аркус” в гр. Лясковец насочиха вниманието си  върху пистолета Browning Мodel HP (хай пауър), като решиха да го възпроизведат в съвременен вариант. Това оръжие, създадено от Джон Моузес Браунинг през 1925 г., придобива популярност поради оптималната си конструкция и голямата вместимост на пълнителя, което го прави привлекателно армейско и полицейско оръжие.
Първият модел получава обозначението „Белица” и е почти точно копие на браунинга. В неговото създаване взема участие казанлъшкият научен институт НИТИ. Първите серийни пистолети напускат производствените халета през 1989 г. и бързо привличат вниманието на чуждестранните купувачи. Тогава нашият пазар е все още затворен за гражданите и най-масовият пистолет „Макаров” все още няма конкуренция в рамките на армията и полицията. 
Моделът „Белица” не успява да навлезе в масово производство, тъй като дизайнът му е безвъзвратно остарял. Междувременно водещите оръжейни фирми са „очертали” изискванията към съвременните полицейски и армейски пистолети. Те се заключават в еднакво удобното боравене с лява или с дясна ръка, голямата вместимост на пълнителя (13 и повече патрона), набраздената предна стена на спусковата скоба и др. Затова след естествените трудности, съпътстващи едно сложно производство, конструкторите бързо решават да променят външния вид, материалите и технологията за изработване на пистолета. 
Аркус 94Дизайнът на новия модел на пистолета с обозначение „Аркус–94” е толкова променен, че вече по нищо не отстъпва на най-новите аналогични образци на водещите оръжейни производители. Новият пистолет има правоъгълна форма на затворния блок която  достатъчно ясно напомня браунинговия дизайн. Променена е рамката в съответствие с модерните тенденции – разширена е спусковата скоба, използвани са гумирани набраздени чирени на ръкохватката и др. „Аркус 94” е снабден с ударно-спусков механизъм с единично действие. Счита се, че това би задоволило изискванията на гражданския оръжеен пазар.  Пистолетът е предназначен за 9-мм патрон Parabellum, който е признат като оптимален за пистолети от този клас. Лостът на предпазителя е разположен от двете страни на рамката, което създава удобство при използването му и от левичари. Автоматиката на „Аркус 94” работи  при използване на отката на затвора при къс ход на цевта. Заключването на цевта към затвора се осъществява с помощта на два напречни издатъка, изработени в горната част на цевта, които  в изходно положение влизат в съответните канали на затворния блок. След изстрел системата затвор–цев се придвижва назад. В момента на излизането на куршума от цевта издатъкът под патронника се приплъзва по вложката на  рамката и задната част на цевта „потъва” надолу, отключвайки затворния блок.  
Изработването на рамката е свързана с около 280 отделни технологични операции. За всяка от тях работникът се подписва на специална технологична карта. В края на производствения цикъл рамката получава заводски номер. Такъв номер получава и затворът. Пистолетът „Аркус” има общо 49 детайла. За разглобяването му не са необходими допълнителни инструменти. Първоначално сглобеното оръжие се изпробва на функциониране с помощта на инертни патрони. Извършва се презареждане и изхвърляне на един цял пълнител. След това пистолетът се разглобява и се подлага на полировка и повърхностно дообработване – оксидиране, хромиране или гравиране. При последното изпитание оръжието се подлага на стрелба. 
Изпитват се групираността и точността Изпитателите изстрелват няколко серии патрони (най-малко два пълнителя) и при необходимост внасят корекции на мерните прибори. Новост, която увеличава привлекателността на пистолета, е адапторът (сменяем затворен блок, цев, възвратна пружина и пълнител), които позволяват да се стреля с малокалибрените патрони .22 LR с периферно възпламеняване. Това  дава възможност сравнително евтино да се поддържа добрата стрелкова форма. Пистолетът има цев с дължина 118 мм при обща дължина на оръжието 203 мм. Масата му е 0,910 кг без пълнител. В ръкохватката могат да се поставят 10,13- или 15-зарядни пълнители. „Аркус-98” е  по-нататъшно развитие на конструкцията на „Аркус-94”, в която са внесени редица изменения в съответствие със съвременните изисквания към армейското оръжие. 
Едно от основните предимства на пистолета е двойнодействащият му ударно-спусков механизъм (DAO). Той позволява при всяко придвижване на спусъка да се задейства откритото ударно чукче. Двойнодействащият механизъм позволява бързо да се произведе първи изстрел само с една ръка, при условие че има патрон в цевта. Това е особено важно в сложни ситуации, в които всяка част от секундата е решаваща. 
Рамката на пистолета има силна извивка в задната стена, което предотвратява нараняване на стрелец с по-големи длани от движението на затворния блок и осигурява по-стабилно захващане на ръкохватката.
„Аркус-98” има 15-заряден пълнител. Негово съществено предимство е наличието на допълнително обезопасяване на ударната игла с което се намалява възможността за произвеждане на нежелан изстрел. Това е една нова тенденция при армейските и полицейските пистолети.  Същността на обезопасяването на иглата се състои в нейното блокиране, докато не бъде натиснат спусковият лост до крайно положение. По този начин, дори при неволно изпускане на пистолета или при нанасяне на удар върху иглата, тя няма да взриви капсула на патрона.
Пистолетът е предназначен за стандартния в НАТО 9-мм патрон Parabellum. При изстрел началната скорост на куршума надвишава 340–350 м/с, а дулната му енергия е около 440 джаула. Не съществуват проблеми за поразяване на сравнително къси дистанции на цели, разположени в автомобили, зад дървени врати и други леки укрития.

Най-ново

Единична публикация

Избрани