Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Български офицер на висок пост в структура на НАТО

[post-views]

2-StoyanovЗаместник-директорът на Института по отбрана „Проф. Цветан Лазаров” полковник доцент д-р Николай Стоянов е избран за председател на Панел „Информационни системи и технологии” на Организацията за наука и технологии на НАТО, известна като NATO (STO). За първи път от членството ни в Алианса Република България има свой представител на толкова висока и отговорна позиция в научната организация, съобщиха от института.
В средата на октомври се проведе 46-ото заседание на панел „Информационни системи и технологии” на NATO (STO), което е най-големият в света форум за съвместни изследвания в областта на отбраната и сигурността и подкрепя Алианса и неговите партньори чрез научни и технологични изследвания. Мрежата на NATO (STO) се опира на научния потенциал на повече от 6000 активно ангажирани учени и изследователи и на опита на повече от 200 000 души в страните партньори. Годишната работна програма включва над 300 проекта.
В хода на заседание на Панела са били обсъдени въпроси, свързани с новите информационни и комуникационни технологии, разработвани в подкрепа на Алианса. Поради усложнената епидемична обстановка с коронавируса COVID-19 заседанието се проведе чрез видеоконферентна връзка. 
Изборът на полковник доцент д-р Николай Стоянов, който е и национален представител на Република България в Борда за наука и технологии на NATO (STO), е безспорно голямо признание за България и сериозен принос за издигане на авторитета на Министерството на отбраната, Българската армия и Института по отбрана „Проф. Цветан Лазаров” сред партньорите ни от НАТО.

Най-ново

Виж още

Избрани