Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дискусия за НАТО и съюзниците

[post-views]
Дискусия за НАТО  и съюзниците

От Стратегическия преглед на отбраната зависи как ще посрещнем предизвикателствата на бъдещето.

запряновНезависимо от предизвикателствата в различни исторически периоди на своето развитие НАТО доказва, че съумява да се адаптира и трансформира към тях. Около тази теза се обединиха участниците в международната онлайн конференция „Да подготвим НАТО и съюзниците за бъдещите предизвикателства“, която се проведе на 27 октомври.   
„В условията на пандемия не трябва да се допуска здравната криза да стане криза на отбраната и сигурността“, каза заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов на откриването на форума в Централния военен клуб, което премина присъствено при спазване на всички противоепидемични мерки. „В момента се намираме в навечерието на процедура за определяне на бюджета на Република България за следващата година. От това, как ще оценим приоритетите в завършващия Стратегически преглед на отбраната, какви нови способности ще създаваме, какви ресурси държавата ще задели, ще зависи много как нашата страна ще се подготви да посрещне предизвикателствата на бъдещето и да допринася за това в колективен план НАТО да бъде подготвена в областта на сдържането и отбраната“, каза още заместник-министър Запрянов.   
„Във време, в което предизвикателствата, рисковете и заплахите се изменят периодично, множат се и дори ни изненадват, важно е да правим равносметка на извършеното и постигнатото, на своите успехи и неуспехи“, заяви заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков в приветствието си към участниците в международната конференция. 
Важно е как ще построим света за тези, които ще дойдат след нас. Това заяви председателят на военната комисия в НС генерал Константин Попов по време на международната конференция, съобщиха от НС. Темата беше „Да подготвим НАТО и съюзниците за бъдещите предизвикателства”. 
В дискусията се включиха началникът на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ флотилен адмирал Боян Медникаров, заместник-министърът на външните работи Петко Дойков, представители на неправителствения сектор, както и на международни организации. 
От Брюксел участие в онлайн конференцията взе и заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана, който представи областите на предизвикателства за Алианса, отбеляза приноса на България в операциите и изпълнение на поетите ангажименти и отговори на въпроси от залата.

Най-ново

Единична публикация

Избрани