Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Изненадващ обрат на президентските избори в Молдова

[post-views]
Изненадващ обрат на президентските избори в Молдова

MOLDOVA PREZIDENTИзненадващ обрат на президентските избори в Молдова. Проевропейският кандидат на опозицията Мая Санду беше обявена за победител, след като изпревари с няколко процента опонента си – проруския президент Игор Додон. Двамата ще се изправят на балотаж на 15 ноември.

При близо 100 процента от обработените избирателни списъци лидерът на опозиционната Партията на действието и солидарността Мая Санду, която иска по тесни връзки с ЕС печели 36,1 процента от гласовете.

След нея с 32,6 се нарежда настоящият държавен глава  Игор Додон, който екзитполовете в страната го обявиха за фаворит в надпреварата, малко след приключването на изборния ден.

Вотът в Молдова, с население малко над 3,5 милиона души, се гледа от анализаторите, като барометър за обществените нагласи за бъдещето развитие на страната, където от години западът и Русия се борят за влияние, коментира агенция Ройтерс.

Независимо, че страната още през 2014г подписа споразумение за по-тясно сътрудничество с ЕС, интегрирането и беше забавено, заради невъзможността управляващите в Кишинев, да проведат необходимите реформи.

 

 

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани