Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

На „Балканска стена 2020“ бяха спазени противоепидемиологичните мерки, казва министър Каракачанов

[post-views]
Артилерия, танкове  и авиация  на „Корен“

karakachanovНад 300 са заразените с коронавируса в момента военнослужещи и цивилни служители във Въоръжените сили, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов тази сутрин по БТВ. Командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров, допълни той, е изписан от ВМА и е добре.  Има още няколко висши офицери, които са на лечение в болницата, съобщи министърът.

След края на най-голямото учение на Сухопътни войски „Балканска стена 2020“, което продължи две седмици, има 23 души с положителен тест,  посочи министърът, при 2400 участници. Това показва, че са спазвани изискванията, е оценката му. Според него отмяната на едно такова учение, заради епидемиологичната обстановка, не е оправдано. Подготовкате е продължила доста време, военнослужещите са били на полигон „Корен“ далеч преди октомврийския бум на КОВИД-19, а и армията трябва да има готовност за защита на териториалната цялост на държавата, ако това се наложи. Като допълнение – за учението са разходвани малко над 1,5 млн. лв., стана ясно от думите на министъра.

Армията би могла да се включи в битката с коронавируса с транспортни средства и полевите си болници, ако има заповед от Министерския съвет,  каза министър Кракачанов. Той обаче не смята, че е удачно сега, включително заради лошото време, да се разпъват палатки за полеви болници. За това могат да се използват почивни бази и хотели, където условията са много по-добри. 

В момента българските ВВС със своите изтребители МиГ-29 охраняват небето ни, отговори на въпрос министърът. Той потвърди, че предстои втората фаза на изпълнение на проекта, гласуван от Народното събрание, за закупуване на още осем самолета Ф-16. Най-вероятно следващото правителство ще свърши това, прогнозира министър Каракачанов. Тепърва предстояли разговори за цените и по други въпроси, но ще плащаме разсрочено.  Първите осем се изработват по график, според него. Той отрече, че другите осем ще купуваме със заемите, които взема правителството.

Източник: otbrana.com

Най-ново

Единична публикация

Избрани