Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пореден антиправителствен протест в Беларус

[post-views]
Тихановска към външните министри от ЕС: Наложете санкции срещу режима в Минск

Belarus_demonstraciiПродължават антиправителствените протести в Беларус. Според правозащитната организация ,,Вясна“ над 300 души са задържани в столицата Минск и няколко други града при последните демонстрации.

Най-големите протести се проведоха в столицата, където хиляди хора взеха участие в марш до масовия гроб на убитите по време на сталинския режим. Под лозунги за смяна на правителството и прекратяване на насилието, протестиращи се събраха в различни квартали на Минск, въпреки забраните. По времето на демонстрациите в града бяха привлечени значителни сили на полицията и военни.

По неофициална информация, служителите на реда са стреляли във въздуха, за да разпръснат хората. Реакция не закъсня и от президентът Александър Лукашенко. Той поиска сурово наказание за протестиращите, които влизат в конфликт със силите за сигурност, както и при участие в кампании за блокиране на страната. Припомням, че основният опонент на президента Лукашенко Светлана Тихановска призова за безсрочна национална стачка, блокиране на пътищата, както и  бойкот на правителствените услуги.

Очаква се жените в знак на протест да не посещават работа и училище, както и да не се занимават с домакинска работа, вдъхновени от стачка на жените в Исландия през 1975 г. След вчерашните сбивания в парламента на депутати от опозицията, носещи надписи „Това е война“ и „Срам“, лидера на управляващата партия заяви, че решението не може да бъде отменено и предстои да влезе в законна сила. Вицепремиера на Полша Ярослав Качински, заяви, че протестите са опит за „унищожаване“ на Полша. Той призова хората да „защитават“ нацията, както и католическата църква. Припомням, че решението предвижда абортите да бъдат разрешени само в случаи на изнасилване, кръвосмешение или ако има реална заплаха за живота на жената. То беше прието, в съответствие с исканията на полският римокатолически епископат и управляващата дясна партия ,,Право и справедливост.

 

 

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Анмари Николаева

Най-ново

Единична публикация

Избрани