Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Българските Военноморски сили ще проведат противоминни действия за унищожаване на мини от Първата световна война

[post-views]

Min-2Пет бойни морски мини тип „ЕМА“ и една морска мина тип „EMC“ са открити в морски води в района, в който се провежда българо-румънското противоминно учение Min-1„Посейдон 2020”. Мините от времето на Първата световна война са открити, лежащи на дъното, по време на планираната в рамките на учението противоминна операция от минните ловци от състава на Втората постоянна противоминна група на НАТО (SNMCMG2).

По две от мините бяха открити от френския кораб FS Orion и испанския кораб ESPS Duero. По една мина откриха италианският кораб ITS Alghero и френският кораб FS Orion (M645).

Мините тип „EMA“ са котвени, контактни мини с размери 1,6 х 0,8 м. и тегло 150 кг. Те могат да бъдат поставяни от надводен кораб или подводница.

Мината тип „EMC“ е също котвена, контактна мина, но с по-голям диаметър и боен заряд от 300 кг.

По време на миночистенето след Първата световна война практиката е била след подсичане на мините от тралните кораби, изплавалите мини да се разтрелват с малокалибрено стрелково оръжие. В резултат на това корпусите на мините се пробивали и мините потъвали на дъното без да се взривят. По този начин те не представляват опасност за надводните кораби, но крият риск, ако бъдат затралени с придънни тралове от риболовните кораби, или ако бъдат ударени.

Min-4За да се осигури безопасността, районът, в който са открити морските мини, е изолиран за корабоплаване и подводни дейности. Планирани са и ще бъдат проведени противоминни действия с участието на кораби и водолазни групи от ВМС на Република България за унищожаване на откритите исторически мини.

Действията на личния състав по откриването и идентифицирането на мините свидетелства за професионализма и високото ниво на подготовка, като същевременно показват, че минната опасност остава актуална дори и сто години след края на Първата световна война. Всичко това още веднъж потвърждава необходимостта ВМС на Република България да поддържат и развиват своите противоминни сили, придобивка за които са и новозакупените от Кралство Нидерландия два минни ловци клас „Трипарти“.

Източник: mod.bg/

Най-ново

Виж още

Избрани