Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС определи условията за участие на чужди държави в отбранителни проекти

[post-views]
Европейската комисия предлага новото военно оборудване в ЕС да се договаря със съвместни обществени поръчки

eu-armyСъветът на ЕС съобщи, че е одобрил условията за участие на чужди държави в европейски отбранителни проекти, финансирани от общия бюджет.

Предвижда се подобно участие да се допуска по изключение и само когато чуждите държави споделят ценностите на ЕС. Сред условията е тези страни да не застрашават европейската сигурност и отбранителни интереси, както и да имат споразумение с ЕС за обмен на поверителни данни, съобщи БТА.

Чуждите държави ще трябва да внасят заявления за участие, които ще подлежат на единодушно одобрение от всички участници в проекта. Окончателното становище, дали дадено външно участие е допустимо, ще бъде на Съвета на ЕС, се отбелязва в съобщението. Уточнява се, че участието на дружества от държави, недопуснати на основата на посочените изисквания, ще бъде преценявано допълнително.

Засега ЕС е одобрил 47 съвместни проекта в областта на отбраната, свързани с обучение за работа в електронна среда, тактическа, медицинска, химическа, биологична, радиологична и ядрена защита, за „развитие на способности“ по море, въздух и в Космоса. В т. нар. структурирано сътрудничество на ЕС не участват само Малта и Дания.

Източник: 24chasa.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани