Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В Хага косовски военен лидер и бивш президент обвини сърбите в геноцид

[post-views]
В Германия арестуваха десен екстремист за смъртоносна атака преди три десетилетия

sudГоворителят на Армията за освобождение на Косово Якуп Красничи днес се изправи пред Специализирания съд за Косово в Хага. Първото заседание продължи около един час. Следобед е първото явяване и на президента на Косово Хашим Тачи, който в четвъртък подаде оставка и бе транспортиран до ареста в Хага.

Утре е първото изслушване и на шефа на разузнаването на АОК Кадри Весели, а в сряда застава пред съда друг от командирите – Реджеп Селими. Четиримата са обвинени във военни престъпления и престъпления срещу човечеството съгласно международното право.

Първата поява всеки от тях пред съда е публично изслушване. По време на първоначалното явяване съдията за предварително производство гарантира, че правата на обвиняемия, включително правото на процесуално представителство, са спазени и че обвиняемият разбира обвиненията срещу него.

Специалната прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу четиримата в десет точки като ги обвини в редица престъпления срещу човечеството и военни престъпления , включително убийство, насилствено изчезване на хора, преследване и изтезания. В обвинителния акт се твърди, че те са криминално отговорни за близо 100 убийства. Престъпленията, за които се твърди в обвинителния акт, включват стотици известни жертви на косовски албанци, сърби, роми и други етнически групи и включват политически противници.

Обвинителният акт е само обвинение и е резултат от продължително разследване.

Специалният прокурор публикува 68 страници от обвинителния акт поради многократни усилия на Хашим Тачи и Кадри Весели да възпрепятстват и подкопаят работата на Специализирания съд за Косово. Смята се, че те са водели кампания за отмяна на закона, създаващ Съда, и правят опити да възпрепятстват работата му.

Преди дни Съдът призова жертвите на предполагаемите престъпления, съдържащи се в обвинението, да кандидатстват за участие в производството, ако могат да докажат, че всеки лично е претърпял вреда, включително физическа, психическа или материална, като пряк резултат от предполагаеми престъпления, съдържащи се в потвърденото обвинение. След това съдия ще реши дали кандидатстващото лице може да стане жертва, участващо в него.

„Гласовете на жертвите са необходими за справедливостта. Чрез своите адвокати, участващите жертви могат да упражняват правата, предоставени им от нашата правна рамка, и да гарантират, че техните гласове се чуват от компетентните съдии “, каза председателят на съда проф. Екатерина Трендафилова.

Източник: 24chasa.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани