Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Захариева: Ще продължим да подкрепяме еврочленството на страните от Западните Балкани, но те също трябва да поемат своята отговорност

[post-views]
Захариева на форум за сигурността

14- katq zaharieva1„Ще продължим да подкрепяме усилията на шестте страни партньори по пътя им към ЕС, но те също трябва да поемат своята отговорност да гледат към бъдещето и да следват процеса на реформи, заяви Екатерина Захариева в пресконференция след видеоконферентна среща с министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи.

Разговорите са част от първото съвместното председателство на Берлинския процес за Западните Балкани и целят да подготвят срещата на върха от Берлинския процес утре, където ще разговарят Зоран Заев и Бойко Борисов.

„Не е добре и за ЕС да бъдат привнесени в него проблеми отвън. Добросъседството и солидарността в този момент са по-нужни от всякога, акцентира министър Захариева.

„Убедена съм, че добросъседските отношения и стриктното изпълнение на поетите двустранни ангажименти са начинът да се гарантира регионалната стабилност и да бъдат решавани всички открити въпроси. Добросъседството и солидарността в този момент са по-нужни отвсякога, когато светът е обхванат от безпрецедентна криза с коронавирус и криза на сигурността, предвид ужасните терористични атаки във Виена, Ница, Париж и на други места по света“, акцентира тя.

ЕС потвърди ангажимента си към региона, като включи Западните Балкани в плана за възстановяване на региона, изтъкна още външният министър на България.

„Убедени сме, че свързаността е ключов фактор за изграждане на доверие и добросъседски отношения между страните от Западните Балкани, приобщавайки ги към европейските ценности и стандарти. Улесненото движение на стоки, услуги, капитал и хора ще запазят икономиките ни живи, а индустриите ни конкурентоспособни, особено в кризисно време като сегашното“, заяви още Захариева.

В разговорите днес поставихме акцент именно върху свързаността на младите хора и ролята на гражданското общество, съобщи външният ни министър.

„Младите поколения са тези, които ще градят споделеното европейско бъдеще на региона. Ето защо трябва да работим още по-активно за осигуряване на достъп до качествено образование , добра мобилност, социална интеграция, заетост с цел спиране на тяхната емиграция в чужбина“, каза Захариева.

Лидерите от Западните Балкани ще подпишат две ключови декларации и всичко това ще позволи на страните от региона да се приближат до стандартите и нормите на ЕС, поясни още министър Захариева.

В пресконференцията участва и германският външен министър Хайко Маас, тъй като Германия председателства Съвета на ЕС.

София и Скопие ще продължат да търсят общо решение за откритите въпроси

Берлинският процес е инициатива, лансирана през август 2014 г. от германския канцлер Ангела Меркел, която цели да разшири и икономическото сътрудничество между Европейския съюз и страните от Западните Балкани.

За първи път формата се съпредседателства от държава членка на Съюза и страна – кандидатка за членство.

Османи и Захариева разговаряха след като в петък България уведоми Европейската комисия, че не може да подкрепи преговорната рамка за Република Северна Македония, тъй като тя не гарантира защита на интересите на България.

В основата на позицията на България за преговорите за еврочленство на Скопие стои искането за изпълнение на Договора и рамковата позиция на парламента от 2019 година, която поставя като условия Скопие да преустанови претенциите за признаване на т.нар. „македонско малцинство“ у нас, да се използва фразата „официален език на Република Северна Македония“, което не може да се разглежда като признание от българска страна за съществуването на т.нар. „македонски език“, да бъде прието, че „Северна Македония“ се отнася към държавата, а не географския регион, част от който е в България.

Източник: bntnews.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани