Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Путин и Макрон обсъждат решение на конфликта в Нагорни Карабах

[post-views]
Броени дни преди срещата на Г-7: Макрон посрещна Путин в лятната си резиденция

Putin_MakronПродължават тежките сражения за стратегическия град Шуша

Руският президент Владимир Путин и френският му колега Еманюел Макрон обсъдиха в телефонен разговор конфликта в Нагорни Карабах, съобщи ТАСС, като се позовава на пресслужбите на Елисейския дворец и Кремъл.

Двамата лидери „настояха върху необходимостта да се сложи край на боевете“ между азербайджанските сили и войските на етническите арменци от сепаратистката република, „за да се позволи възобновяването на преговорите на реалистична основа“, посочи Еписейският дворец.

От френска страна било изразено мнението, че главната цел е да се осигури „оставането на арменското население на тази територия и прекратяване на страданията на цивилното население“.

Кремъл посочи, че „при обсъждането на ситуацията около Нагорни Карабах е била изразено сериозно безпокойство по повод продължаващите широко-мащабни стълкновения в зоната на конфликта и все по-активното въвличане в него на екстремисти, идващи от Сирия и Либия“.

Путин подробно е информирал Макрон за предприеманите от Русия стъпки за най-скорошно прекратяване на огъня и възобновяването на преговорите.

Двамата президенти изразили също желание за продължаване на координираните посреднически усилия на Русия и Франция, включително в рамките на Минската група на ОССЕ.

Арменското министерство на отбраната междувременно опроверга изявлението на азербайджанския президент Илхам Алиев за превземането на стратегическия град Шуша в Нагорни Карабах.

„Боевете в Шуши продължават. Чакайте и вярвайте на нашата армия“, обяви говорителят на министерството Арцрун Ованнисян, използвайки арменското наименование на града.

По-рано Алиев обяви в обръщение, че азербайджанските въоръжени сили са взели под контрол Шуша, втория по големина град в анклава.

Източник: в.“Земя“ 

Най-ново

Единична публикация

Избрани