Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Космическата капсула на „SpaceX” се  скачи с МКС

[post-views]
Япония създава сили за космическа отбрана: Подразделението ще работи заедно с аналога си в САЩ

space-x-kosmosКапсулата „Дракон“ на американската частна компания Спейс Екс се скачи успешно с Международната космическа станция. Маневрата и целият 27-часов полет, са преминали изцяло в автономен режим, предадоха световните агенции.

Капсулата „Драгон“ ще остане в историята като първото космическо такси, което качи четирима астронавти – трима американци и японец на Международната космическа станция. Те бяха посрещнати от екипажа на 64 международна мисия – руснаците Сергия Рижников и Сергей Сверчок и американката Катлийн Рубинс.  Учените посочват, че с увеличаването на броя на обитателите на лабораторията, която обикаля около ниската земна орбита, ще се увеличат значително провежданите там изследвания. Освен за компанията на Илън Мъск, успехът на мисията е ключов и за НАСА, защото това ще прекъсне зависимостта на  агенцията от руската ракетна програма, на която досега изцяло се разчиташе, за да изпраща астронавти в космоса.

На фона на успехите на Мъск европейската космическа агенция претърпя поредния провал, след като лекотоварната ракета – носител „Вега“  за втори път в рамките на година не  завършва мисията си, като този път не успя да изведе два научноизследователски сателита.

 

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани