Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Шефът на НАТО към Тръмп: Висока ще е цената на ранно изтегляне от Афганистан

[post-views]
НАТО изработва нови планове за сдържане на Русия

stoltenbergГенералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди днес, че организацията може да плати висока цена, ако напусне Афганистан твърде рано. Това изявление бе направено, след като американски представител каза, че се очаква през следващите седмици президентът Доналд Тръмп да изтегли значителен брой американски войници от опустошената от конфликт държава, предаде Асошиейтед прес.

НАТО има близо 12 000 войници от десетки държави в Афганистан, които съветват и помагат за обучението на националните сили за сигурност. Американските войници са около половината от общия брой, а НАТО разчита до голяма степен на въоръжените сили на САЩ за транспорт, логистика и друга подкрепа.

Той изтъква, че за пореден път страната рискува отново да стане плацдарм на международни терористи, които да планират и организират нападения „в родните ни страни“.

Столтенберг посочи още, че „Ислямска държава“ може да изгради наново в Афганистан терористичния халифат, който загуби в Сирия и Ирак.

Решението на САЩ идва броени дни, след като Тръмп назначи на висши постове в Пентагона нова група верни свои хора, споделящи разочарованието му от продължаващото военно присъствие във военни зони.

Очакваните планове може да съкратят броя на американските войници почти наполовина, считано от 15 януари, оставяйки в Афганистан 2500 войници.

Американски представители казаха, че през почивните дни военни ръководители са били уведомени за планираното изтегляне и че заповедта е в процес на изготвяне, но още не разпратена. НАТО пое отговорност за международните усилия по сигурността в Афганистан през 2003 г., две години след като международната коалиция отстрани талибаните заради предоставянето на убежище на бившия лидер на Ал Каида Осама бин Ладен.

През 2014 г. алиансът започна да обучава и съветва афганистанските сили за сигурност, но постепенно изтегли войските си по силата на мирно споразумение с американско посредничество.

Столтенберг изтъкна, че дори при по-нататъшно намаление на американските сили НАТО ще продължи мисията си да обучава, съветва и и подпомага афганистанските сили за сигурност. Поели сме ангажимент да ги финансираме до 2024 г., каза той.

Източник: dariknews.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани