Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Десетки жертви в Афганистан на Австралийските специални сили

[post-views]
Конфликтът в Афганистан – хиляди в плен заради боевете в провинция Хелманд

21-afganistanАвстралийски специални сили са убивали незаконно десетки цивилни в Афганистан. Това е записано в доклад на Австралийските сили за отбрана, който е резултат от четиригодишно разследване.

Настоящи или бивши войници от специалните сили трябва да бъдат разследвани от полицията за убийства на „затворници, фермери или цивилни“ извършени между 2009 и 2013 г, се посочва в доклада. Според него висшето командване не е отговорно за убийствата, тъй като не е знаело за извършените престъпления. Отбелязва се, че престъпленията са извършвани и прикривани от патрулни командири, обикновено сержанти и ефрейтори.

Началникът на австралийската армия генерал Ангъс Кембъл обеща да изпълни всички 143 препоръки в доклада, включително извършителите да бъдат изправени пред съда. Той поднесе извинения на народа на Афганистан за извършените престъпления.

Разследването е проведено от генерал-майор Пол Бреретън, който е провел интервюта с над 400 свидетели, прегледал е 20 000 документа и 25 000 снимки. Майорът започва да разследва шокиращите твърдения срещу австралийските елитни части от 2016 г., когато получава задача да провери десетки инциденти в Афганистан между 2005 г. и 2016 г.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Анмари Николаева

Най-ново

Единична публикация

Избрани