Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Американските войници нямало да се изтеглят от Косово

[post-views]
Силите на НАТО в Косово готови за намеса, ако е заплашена стабилността в отношенията Белград-Прищина

KFOR-kosovoАмериканските войници няма да се изтеглят от Косово, въпреки че Пентагонът започна планираното изтегляне на американските войски от Ирак и Афганистан, предаде Танюг, цитирана от БТА.

Това бе потвърдено от източник от НАТО, съобщава косовският онлайн портал „Зъри“ от Прищина.

„Редовно правим оценка на нашата мисия КейФОР и въз основа на тази оценка всички съюзници са съгласни, че трябва да оставим там нашите около 3000 войници. Нашата мисия ще продължи да осигурява мирна и безопасна среда и свобода на движението за всички общности в Косово“, каза неназован представител на НАТО.

НАТО подкрепя напълно диалога между Белград и Прищина с посредничеството на ЕС. Той е от решаващо значение за Белград и Прищина, както и за регионалния мир и сигурност“, добави представителят на алианса.

От Центъра за проучване на сигурността в Косово казват, че засега няма опасност от изтегляне на американските войски, но директорът на центъра Ментор Враньоли заяви, че косовските институции трябва да бъдат наясно, че КейФОР няма вечен мандат в Косово и трябва да изградят защитни капацитети, за да бъдат готови да запазят суверенитета на Косово.

Източник: 24chasa.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани