Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ваксини срещу КОВИД-19 на пазара до средата на декември

[post-views]
Ваксини срещу КОВИД-19 на пазара до средата на декември

koronavirusВаксини срещу КОВИД-19 е възможно да бъдат на пазара до средата на декември тази година. Това заяви председателят на  Европейската комисия Урсула фон дер Лайен,  след видеоконференцията на европейските лидери. В същото време СЗО с апел към болниците – да не се прилага  лечение с „Ремдесивир“ на хоспитализирани от коронавирус.

Председателят на ЕК Урсула Фон дер Лайен съобщи, че страните членки имат вече 4 договора за ваксини срещу КОВИД-19 и продължават преговорите с компаниите „Модерна“ и „Нова вакс“. По думите й, ако приключат успешно, ЕС ще има вече 6 ваксини срещу болестта.

Урсула фон дер Лайенпредседател на Европейската комисия:

,,Ако всичко продължи без проблеми, Европейската агенция по лекарства ни каза, че условното разрешение за пускане на пазара на ,,Биотех“ и ,,Модерна“ може да се случи още през втората половина на декември 2020“ 

Фон дер Лайен уточни, че в началото ще бъдат доставени малки количества, предназначени за здравните работници и възрастните хора. Лидерите на съюза са обсъдили и въпроса за взаимното признаване на резултатите от бързите антигенни тестове, които се разглеждат като допълнение към широко използваните PCR тестове. Освен въпроса за антигенните тестове до края на годината държавите в ЕС предвиждат да въведат и единен електронен формуляр за пътуващите, който да служи за проследяването на контактите на заразените.

Междувременно, СЗО алармира за употребата на използвания при лечение от коронавирус препарат „Ремдесивир“.  В комюнике на организацията се казва: „Антивирусният медикамент „Ремдесивир“ не се препоръчва за пациенти, приети в болница с КОВИД-19, колкото и тежко да протича болестта, защото няма доказателства, че подобрява шансовете за оцеляване, нито че позволява да се избегне поставянето на апарат за изкуствено дишане“. Експертите подчертават, че при употреба има вероятност от сериозни странични ефекти от медикамента.

 

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Анмари Николаева

Най-ново

Единична публикация

Избрани