Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тръмп изтегля войници от Афганистан и Ирак

[post-views]
Тръмп изтегля войници  от Афганистан и Ирак

Столтенберг изрази тревога от тази стъпка.

Marine General Kenneth McKenzie speaks with U.S. troops while visiting Forward Operating Base Fenty in Jalalabad, AfghanistanСАЩ обявиха, че още 2500 войници ще напуснат Афганистан – Доналд Тръм беше отправил подобна заявка още преди загубените от него президентски избори. НАТО зависи в голяма степен от американските сили за мисията си в страната, тъй като военните на САЩ са голяма част от близо 12-те хиляди участващи в нея. Вашингтон има военни в Афгатистан от 2001 г., когато влезе след атаките на 11 септември и свали от власт талибаните, докато носещата отговорност за станалото „Ал Кайда“ бе базирана именно в Афганистан.
Отделно 500 военни ще напуснат Ирак и общият им брой в страната ще достигне 2500. Този на изпратените в Афганистан ще спадне до 2500. Това съкращаване трябва да стане до 15 януари – седмица преди предаването на властта на избрания за президент Джо Байдън.
Още с избирането си през 2016 г. Тръмп обяви, че САЩ няма как да са световен полицай, и обеща изтегляне от дългогодишни конфликти. Всъщност изтеглянето от Афганистан е в ход и преди вчерашното решение в резултат на сделка с талибаните, подписана тази година.
Безпокойството е отчасти заради рисковете такова изтегляне да насърчи талибаните, които отново набират сили въпреки историческото споразумение, както и да отслаби централното правителство и способността му да се справя с тях. То стана причината генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг да даде необичаен израз на тревогата си и да каже, че „цената за твърде ранно или некоординирано изтегляне може да е твърде голяма“ и Афганистан може отново да стане „площадка за организация на атаки на международни бойци“. Германия също предупреди, че преждевременно изтегляне би могло да повлияе на преговорите между талибаните и Кабул.
Няколко високопоставени републиканци и афганистанският президент Ашраф Гани настояха да не се бърза с изтеглянето. Тази стъпка може да предприеме и избраният за президент Джо Байдън, но се очаква той да е по-предпазлив и да търси начин да засили наблюдението над талибаните.
Чрез плана за изтеглянето обаче няма да бъде изпълнено често повтаряното от Тръмп обещание да сложи край на дългите войни на Америка, отбелязва „Асошиейтед прес“. Той влиза в противоречие и с указанията на президента изтеглянията на войските да стават въз основа на фактическата обстановка на терена, а не на дати от календара. Високопоставени фигури от сферата на отбраната неведнъж са казвали за Афганистан в частност, че талибаните все още не са изпълнили изискванията да намалят насилствените нападения срещу афганистанските правителствени сили. Американските сили са в Афганистан, откакто нахлуха там през октомври 2001 г. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани