Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Боклук“ извън коловоза на деня

[post-views]
„Боклук“   извън коловоза  на деня

Театър 199 отбелязва с българска пиеса 55 г. на тази сцена на софийския „Бродуей”.

2_Teatar_199Театър 199 отбелязва 55-годишния си сезон с премиера на „Боклук”. То е поредното заглавие от български автор, актрисата Елена Телбис, което спечели конкурса за съвременна драматургия на театъра на името на Славка Славова. А значението на заглавието на пиесата се оказва не само многоизмерно, но и неочаквано.
Всъщност няма и представление на режисьора Ивайло Христов, което да не изненадва – в детайлното раздипляне на отношенията между героите, във винаги различния поглед към нещата от живота ни извън коловоза на всекидневието. От една страна, жалко, че откогато „влезе в ролята” на режисьор в театъра и киното и преподавател в Театралната академия, по-рядко го виждаме като актьор. Но от друга – Ивайло Христов наложи почерка си в избора на пиеси и автори, свързани с дневния ред на човека от днес. И никога не са експерименти нахалост за избрани, „изкуство за изкуството”.  
В „Боклук” три сестри, отдавна разделени и с различни съдби, се събират в дома от детството си. Споделят съкровени преживявания, мечти и болки. В спомени и спорове, разчиствайки апартамента, те разкриват една на друга, а и всяка за себе си непознати преди дълбочини на своите характери. И ще осъзнаят колко силни са невидимите нишки, които ги свързват и разделят. 
Пиесата показва колко трудно е да се пречистим, когато се появи възможност да споделим най-дълбоките си чувства. Дебютният текст на Елена Телбис, позната с многото си роли в театъра и в киното, е изненадващо проницателен по отношение на  човешкия дух за един толкова млад творец. Изящни са неговите поетика и хумор, психологическа правдивост и деликатна меланхолия. 
В актьорския екип са невероятната Светлана Янчева, Анастасия Лютова, Весела Бабинова и самата Елена Телбис.

Най-ново

Единична публикация

Избрани