Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бивш френски президент обвинен в корупция

[post-views]
Френският съд потвърди присъдата на Саркози

Nikola SarkoziБившият френски президент Никола Саркози се изправя пред съда по обвинения в корупция и злоупотреба с власт. Ако бъде признат за виновен, Саркози е заплашен със затвор до 10 години и  глоба от един милион евро.

Заедно със Саркози пред съда се изправят негов адвокат и приятел, както и бивш върховен магистрат в Касационния съд. Саркози е обвинен, че се е опитал да получи от магистрата поверителна информация по разследване срещу предложение за престижна работа в Монако. Следователите стигат до този извод след като през 2013 г. подслушват бившия държавен глава във връзка с предполагаемо либийско финансиране на кампанията му през 2007 г. Подозира се, че Саркози и неговите сътрудници са получили десетки милиони евро от режима на бившия либийски диктатор Муамар Кадафи.

В своя защита бившият френски президент, предяви президентския имунитет и заяви, че във Франция няма правно основание за преследване на някого за злоупотреба със средства от чужда държава. Процесът срещу държавния глава  трябва да се проведе от 23 ноември до 10 декември.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Анмари Николаева

Най-ново

Единична публикация

Избрани