Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Трета ефективна ваксина срещу КОВИД-19

[post-views]
Трета ефективна ваксина срещу КОВИД-19

covid-19-koronavirusТрета ваксина срещу КОВИД-19 показва висок процент на ефективност. Съвместната разработка на AstraZeneca с Оксфордския университет постигана средна стойност от 70% защита срещу коронавируса. Междувременно Великобритания, Германия и Испания са с план за възможна най-скорошна имунизация.

От AstraZeneca допускат, че при увеличение на дозата ефективността може да достигне и до 90%. Според тествания режим ефективността на ваксината е скочила до 90%, когато пациентите за първи път са получили половин доза, последвана от пълна доза един месец по-късно. Комбинирайки двата режима на дозиране, процентите намаляват малко над 70,4%.

Имунизация е възможна скоро във Великобритания, регулационнитее органи в страната може да разрешат тази седмица използването на ваксина срещу КОВИД-19 на компаниите „Пфайзер“ и „Бионтек“, съобщи в. ,,Телеграф“. Става въпрос за 40 милиона дози от ваксината на „Пфайзер“, която  Великобритания е поръчала, а до и до края на годината се очаква доставка от 10 милиона дози.

Още следващия месец Германия може да започне програма за ваксинация, съобщи министърът на здравеопазването. По думите му „има причини за оптимизъм, че в Европа може да има одобрена ваксина още тази година“. Премиерът на Испания също обяви, че стартира програма за всеобща ваксинация.

След трайна тенденция на спад на заболеваемостта, от днес Каталуния започва поетапното отпадане на ограниченията, в четири фази. Първата е от 23 ноември. Ресторантите и кафенетата отворят врати с капацитет от 30%, с работно време до 21.30.

Театрите и кината отварят отново врати, с 50% капацитет от заетите места. След цели 8 месеца, вече ще има и концерти, но не с повече от 500 души публика. По –големите молове остават затворени, а по-малките магазини могат да приемат само 30 % от клиентите. Остават ограниченията за събирания до 6 души, забраната за пътуване през уикенда, както и вечерният час – 22 часа. Втората фаза е от 7 декември, третата от 21 декември, а за четвъртата ще се реши допълнително според развитието на пандемията.

На фона на позитивните новини, черни дни за Русия. За първи път от началото на пандемията броят на новозаразените надхвърли 25 000 души за денонощие. Най-много случаи са регистрирани в столицата Москва и Санкт Петербург.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Анмари Николаева

Най-ново

Единична публикация

Избрани