Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ спира извеждането на войски от Афганистан до 15 януари

[post-views]
САЩ съкращават военните си контингенти в Афганистан и Ирак

usa_army_AfganistanСъединените щати потвърдиха, че изтеглянето на войските им от Афганистан е замразено до 15-ти януари. Краят на мисията зависи от резултатите от преговорите с радикалното движение „Талибани“, каза германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер.

По време на участието си във форума по външна политика, организиран от фондация Кербер, тя заяви, че от Белия дом са потвърдили, че до 15-ти януари ще се запази числеността на контингента от 2 500 военни, което е „важно за по-нататъшното планиране“.

„В следващите дни американците трябва да съобщят конкретно кого и къде ще изведат и какво означава това за нас в краткосрочна перспектива“, каза министърът. Тя подчерта, че приключването на мисията в Афганистан ще зависи от това дали са изпълнени условията, по които в момента преговарят Талибан и афганистанското правитество. Крамп-Каренбауер подчерта, че „преждевременното деструктивно извеждане на войските на САЩ и вероятно впоследствие тези на НАТО, няма да предоставят необходимото за тези сложни преговори време. Преди седмица от Пентагона потвърдиха, че 2500 войници ще бъдат изтеглени от Афганистан и Ирак, и че съкращението ще се извърши преди Доналд Тръмп да напусне поста си, припомня БГНЕС.

Източник: Actualno.com

Най-ново

Единична публикация

Избрани