Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Израелската блокада на Ивицата Газа е нанесла щети за почти 17 млрд. долара

[post-views]

Izrael-SiriaДосега израелската блокада на Ивицата Газа, ръководена от „Хамас”, е нанесла 16,7 милиарда долара икономически щети, задълбочила е бедността и драстично е увеличила безработицата. Това показва последният доклад на ООН, в който Тел Авив се призовава да се прекрати блокадата над палестинската територия.

Докладът на Конференцията на ООН по търговията и развитието е поредният от няколко подобни с призиви и критики от международни организации, отправени към Израел във връзка с дългогодишната блокада на палестинска територия, предават агенциите.

Американски медии припомнят, че Израел започна да блокира Ивицата Газа през 2007 г., след като движението „Хамас”, което се противопоставя на съществуването на държавата Израел, насилствено пое контрола над територията от международно признатата Палестинска автономия. Израелските мерки, съчетани с ограниченията, наложени на Ивицата Газа, от години строго контролират движението на хора и стоки в палестинските територии. Израел описва блокадата като опит да попречи на „Хамас”, врагът, с който се е сблъсквал в три войни до момента, да засили военните си способности. Многобройни критици обаче твърдят, че ходът на Израел, въпреки мъченията за около 2 милиона души в Ивицата Газа, не е довел до промяна в начина на действие на „Хамас”. „Резултатът е, че регионалната икономика на Газа е на ръба на колапса и е изолирана от палестинската икономика и останалия свят“, се казва в изявление на агенцията на ООН.

Източник: Actualno.com

Най-ново

Виж още

Избрани