Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Право на ремонт“ – ЕП иска по-дълъг живот на уредите

[post-views]
ЕП свали имунитета на двама депутати, те са свързани с корупционния скандал „Катаргейт“

ep european parlamentПо-дълъг живот на всички уреди и правото им за ремонт. Това предвижда инициатива, внесена в Европейския парламент за обсъждане. Мярката е част усилията на ЕС за изграждане на устойчиви модели на потребление и защита на потребителите, с което отчасти да се реши проблема със замърсяването на околната среда.

Случвало ли Ви се е да купите уред, който да се развали, малко след като му изтече гаранцията. Или да смените електронно устройство, защото старото много трудно може да бъде поправено. Тези неудобства много скоро могат да отидат в историята.

След месеци на отлагане инициативата „Право на ремонт“ официално влезе в дневния ред на ЕП. Част от предложенията ще задължат производителите да създават стоки с по-дълъг живот, както и да има възможност те да могат да се румонтират. Според проведено наскоро социологическо проучване от ЕП, осем от всеки 10-ти запитани са посочили, че одобряват идеята. Голяма част от  сервизите също посочват, че повечето уреди могат да се поправят, но срещат затруднения заради политиката на производителите.

Европейската автомобилна индустрия възприе подобен модел преди няколко години и вече печели повече от производството на резервни части, отколкото от производството на автомобили.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани