Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кошмари в кухнята на пицаря Дянков

[post-views]
Кошмари в кухнята на пицаря Дянков

Емил Спахийски
20131024В началото на седмицата бившият вицепремиер и министър на финансите в първото правителство на Бойко Борисов – Симеон Дянков, направи анализ пред бТВ за справянето с кризата у нас и така се разходи по цялата разходна част на бюджета на страната, даде оценки за този и онзи проект на правителството. В случая става дума за отбраната. 
Ако човек има къса памет, доводите му ще прозвучат убедително, дори мъдро. Ако обаче се прегледа предисторията, отношението на Дянков към Въоръжените сили в ум му идват разни цветни изрази.
Във видеовръзка от САЩ той каза: „Икономическата обстановка догодина ще бъде още по-сложна и трудна”. Факт! „Отсега трябва да се мисли за бизнеса, за повече пари и за социални мерки.” Задължително! 
„Това, което липсва в България, са мерки за бизнеса.” 
Няма как да не се съглася. Даже бих добавил: а вестниците – вълци ги яли!
И някак между другото каза: „Правителството защо продължава да харчи средства в сферата на отбраната, при положение че не са необходими. Тези пари веднага трябва да влязат в здравеопазването, образованието и бизнеса”. 
Навремето Дянков се прочу с цветното си обяснение на бюджета на страната. В края на октомври 2009-а той занесе една кутия за пица в Министерски съвет и по време на пресконференцията пред журналистите я отвори с обяснението и оправданието „Бюджет 2010-а е като постна пица“. Оправданието за орязването на много пера от финансите на държавата той обясни с още по-вкусно изречение: „Голяма пица е била обещана,
но ако отворите пицата, вътре нямаше нищо, почти нищо Когато ние влязохме „Бюджет 2009“ беше празен“, каза той. Най-много пострада Министерство на отбраната.
Вероятно е бил прав – всяко правителство залага мини пред следващото управление. Следващото се оправдава с предишното и така трийсет години.
Та, да разгледаме какво той обясни за сегашното правителство и ситуацията през кулинарните му разбирания за финансите. Ако разбирам правилно, днес положението е тежко и затова не бива да се харчат пари за отбрана. Отбраната изглежда като някаква хрумка, лукс и излишно. 
Като няма война, няма нужда от отбрана, един вид И ето тук обърка рецептата пицарят Дянков. Една пица трябва да се прави по рецепта, с хубаво тесто и да се гарнира отгоре равномерно, защото ако един пицар поднесе една капричоза примерно с много прошуто в единия край и недоопечена в другия край, без нищо върху доматената паста, ще настанат кошмари в кухнята. Може да го набие някой клиент, а може и собственикът да го нарита.
Да приемем, че армията е лукс за една държава. Ако не трябва да има отбрана в България – няма проблем! Взема се решение от парламента, прави се референдум и край Но ако подобна имбецилна идея не е назряла, то отбраната трябва да се разглежда като съставна част от пицата. Кризисната ситуация в никакъв случай не означава всички останали части от стопанството да бъдат убити. Армията, отбраната, сигурността са не просто неразделна част, но една от основите на всяка държава, всяко общество. Оръжието не е лукс, а необходимост, така както Дянков знае много по-добре от мен, че една банка без вътрешна и външна сигурност (във всичките й аспекти – електроника, база данни, транзакции – избройте ги) е мъртва. Тя ще бъде източена, компрометирана, унищожена.
7255235Първо, проектите в отбраната, които най-накрая тръгнаха, не са лукс, а спасяване на една разпадаща се от гледна точка на инфраструктура и средства система. Всички знаем, че няма вид, род, подрод въоръжение сили, които да не са застинали в миналия век. Едва през последните години, и то благодарение на ината на патриота-вицепремиер Красимир Каракачанов и подкрепата на правителството и Народното събрание, армията започва да наваксва, в сравнение със съседите си.
Второ, инвестициите в отбраната са част от икономиката, защото са свързани с Българския ВПК  Проектът за построяването на патрулни катери ще ангажира стотици работни места, страната ни ще получи технологии, което пък ще позволи в перспектива да се развива в бизнес. Още по-голям и стабилен е проектът за Сухопътни войски, който отново ще бъде развиван с български компании от ВПК. Това означава ангажираност на нови работни места, нови технологии, излизане на международните пазари в нови ниши.
Да припомням ли на Дянков как беше съсипан ВПК унищожен, а разработените пазари подарени на чужди компании.
И трето, да се върнем на сигурността. България, слава Богу, е вече неразделна част от най-великият Алианс, гарантиращ сигурността на страната ни. Дянков говори от САЩ, страната, която през управлението на Тръмп не е подпалила нито една война, но бюджетът за отбрана бе увеличен до $740,5 млрд. Нека отговори Дянков кой застрашава да нападне САЩ че развиват толкова много своите Въоръжени сили?  
Четвърто, точно САЩ, в лицето на президента Тръмп, настояха и България, сред другите страни – членки на НАТО, да повишат военния си бюджет над 2%. Тезата на отиващия си държавен глава беше, че няма безплатна пица, така да се каже. Но пицата трябва и да е вкусна. Не можеш да си част от един, да го кажем сигурен ресторант, и да бъдеш лош пицар, лош сервитьор, лош мениджър.
По-интересният въпрос е кога точно да се погрижим за сигурността си като нация? Нека Дянков обясни това? Когато в страната всичко е наред? Няма никога да стане, никога нищо няма да е наред – все ще има някаква криза. Най-важното е да не идва военна криза, макар ние да сме в една постоянна тревожност. Затова България участва в мисии на НАТО извън граница и много момчета платиха с живота и здравето си тази цена. Нещо нездраво трябва да има у теб, за да смяташ, че ще плащаш цената на членството в Алианса, ако пращаш българи на мисия, без да са оборудвани и въоръжени така, че да има гаранция за живота им… някаква.
По-вероятно е Дянков отвътре да му идва да саботира отбраната на България.
Нека отправим поглед назад във времето, когато той беше финансов министър! 
Именно Дянков през 2009 г. съкрати с 40% бюджета за отбрана Поръчаните 6 вертолета  „Пантер” на „Юрокоптер” бяха орязани до 3, а транспортните самолети „Спартан” също – от 6 на 3. През 2017 г., когато няма криза, заявява пак пред бТВ, че спасяването на армията може да почака. Я, да видим през 2012 г.! Отказва да вдигне заплатите на военните въпреки настояванията на председателя на Комисията по отбрана. 
Днес за първи път от 30 години насам армията се връща в съвремието.  Налице е обща визия за превъоръжаването, за първи път от повече от десетилетие заплатите на военните бяха вдигнати, при това на три пъти по настояване на вицепремиера Красимир Каракачанов. Военната професия отново става престижна и това ще доведе до ново качество.
По важното е, че отбраната влезе в крак с другите сектори, така както правителството обеща и вдигна заплатите на учителите, на полицаите, на лекарите. Така се прави пица – с много подправки.

Най-ново

Единична публикация

Избрани

15 юли 2024