Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Причините за бляскавите победи

[post-views]

В репортажите си „Борбата на българите за съединението си” германският военен кореспондент Артур фон Хун изтъква, че страната ни подготвя превъзходни войници.

IMG2020„Непосредствено след избухване на въстанието в Пловдив (б.а. – Съединението на България на 6 септември 1885 г.) бях поканен от редакцията на „Кьолнише цайтунг” да отида в България и да следвам оттам политическо-военните събития. Аз дойдох в България като безпристрастен наблюдател и се убедих, че българското движение не е вредно нито на европейския мир, нито пък на европейските интереси… 
Борбата на българския народ за съединението си, независимостта и свободата заслужава пълно признание и симпатии на целия образован свят, а поведението на княз Александър показва явно, че е значим мъж във всяко едно отношение. Аз искам да покажа на Европа, че това мое мнение не е пристрастно, а е основано на истина и необорими факти Затова написах тази книга.” 
Думите са на автора Артур фон Хун, казани в предисловието на „Борбата на българите за съединението си”. Той наблюдава отблизо действията по време на Сръбско-българската война през 1985 г. Интересни са неговите разсъжденията за причините за българските победи.  
„Необорима истина е, че България подготвя превъзходни войници. Българинът е храбър, пъргав, постоянен, крайно умерен, приучен на големи тегоби и се подчинява с неизказана интелигентност на военната дисциплина. Тези свойствени качества бяха причината, дето българите се бориха тъй храбро против сърбите. Освен това на българите подейства и моралното съзнание, че се борят за народно дело и защитават огнищата си против разбойническото поведение на външния враг. Най-сетне, повлия много и личният пример на княз Александър преди и по време на войната. Това поведение именно даде сила и воля на българската войска да се бори с нечувана храброст.
Мнозина в Европа са на мнение, че големите грешки на сърбите и различната организация на двете армии бяха причините за българските победи. Това не е вярно. Истина е, че сърбите са правили грешки при операциите си, истина е и това, че българската войска е имала донякъде по-здрава организация, отколкото сръбската. Но ако помислим в какво положение се е намирала българската войска в началото на войната и с какви нищожни сили е разполагало българското военно началство при първите битки около Цариброд, Драгоман и Сливница, то това мнение се оказва крайно глупаво и отпада от само себе си.” Така започва своите размисли Артур фон Хун.
IMG2101По-нататък той отбелязва, че Българската армия е имала изключително само млади офицери, но те са се показали много по-способни в предвождането на войската, отколкото старите сръбски генерали и полковници. И цитира парадоксалната фраза на известен генерал: „Всякога тази армия ще стане победителка, която притежава смелостта да отстрани в минутата на обявяването на войната всичките си стари офицери”. Според автора тази фраза е в противоречие с общото мнение, но пък се е оказала донякъде вярна. И заявява: „Всеки трябва да признае, че младите български офицери притежаваха две качества, които не могат да се намерят тъй лесно при старите офицери. Те именно притежаваха неуморна деятелност и крайно честолюбие – неща, които помогнаха много за бляскавия изход на войната”.
В книгата си Артур фон Хун изтъква личната заслуга на княз Александър, който е съумял да постави способни мъже на отговорни постове А и самият той е бил душата на армията си. Авторът подчертава също като важен фактор крайната жертвоготовност на народа. Цялата страна е била обзета от ярък патриотизъм. От всички нейни части се е пренасяла храна на бойното поле, стичали са се доброволци под знамената, поканени и непоканени, облечени и полуголи, с оръжие и без оръжие, но всички те са пристигали с твърдото намерение да посветят живота си за милото и драгото отечество. Накрая германският офицер заключава: „Князът, сътрудниците му, безкрайната жертвоготовност и патриотизмът на българския народ – това са причините за славните успехи на Българската армия и най-бляскавото доказателство, че българският народ е достоен за самостоятелен политически живот”. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Виж още

Избрани