Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Боряна Калейн завърши на четвърто място в многобоя на Европейското първенство в Киев, Катрин Тасева е седма

[post-views]

638-397-ansambyl-hudozhestvena-gimnastikaБългарките Боряна Калейн и Катрин Тасева заеха съответно четвърто и седмо място в многобоя при жените на Европейското първенство по художествена гимнастика, което се проведе в Киев. Преди това България спечели пълен комплект медали – златен, сребърен и бронзов, на финалите на отделните уреди при девойките :

Боряна Калейн остана на крачка от бронза и завърши четвърта в многобоя при жените на 36-о европейско първенство по художествена гимнастика в Киев (Украйна).

Другата ни представителка Катрин Тасева зае  седмата позиция в генералното класиране.

Калейн стана четвъртга, като до последно се бореше за медал, но изпускането на бухалка в последното й изпълнение практически я лиши от място на почетната стълбичка.

Форматът на този шампионат бе само многобой при жените, без финали на отделните уреди. Като цяло и двете българки имаха грешки, но медалистките си изиграха своите композиции отлично и заслужено се окичиха с медалите.

Нарушената подготовка, дългото спиране на тренировъчния процес, контузията на Боряна Калейн, грипът, който Катрин Тасева изкара, оказаха огромно влияние на представянето им. Такава беше ситуацията през трудната за целия свят 2020 година. Момичетата на Израел и Беларус не си нарушиха тренировъчния процес и това се видя в цялостното им представяне. Абсолютна европейска шампионка стана Линой Ашрам от Израел. Втора се класира Алина Гарнаско от Беларус, а трета е другата представителка на Беларус Анастасия Салос. В многобоя участваха само 25 гимнастички.

Отборът на Израел зае първо място е неофициалното класиране по медали. Гимнастичките на тази страна спечелиха три златни, три сребърни и един бронзов медал.

На второ място е Украйна с три златни, два сребърни и едно бронзово отличие, а на трето Беларус с  едно злато, два сребърни и същото толкова бронзови медали.

Големият успех за България бе при девойките където гимнастичките ни спечелиха три медала от финалите на отделните уреди.

Стилияна Николова спечели европейската титла във финала с лента. Тя изигра изключително силно и най-чисто от всички финалистки съчетанието си по музика на „Канкан“ и заслужено взе най-високата оценка – 21.550 точки.

Това е първа европейска титла за България след 25-ет годишна пауза. За последно през 1995 година Теодора Александрова спечели европейското злато в многобоя и във финала на обръч.Среброто на този уред стана притежание на представителката на домакините Карина Сидорак, а с бронза се окичи Дария Атаманова (Израел). Само една десета раздели Стилияна от първото място във финала с топка, където златото взе представителката на домакините – Полина Карика. Трета стана Елизавета Зоркина (Беларус). За Стиляна Николова това е последно състезание при девойките и от следващата година тя ще премине в категория жени.

Другата ни гимнастичка в надпреварата при девойките Ева Брезалиева спечели бронзовото отличие във финала с въже. Непосредствено след края на изпълнението си тя получи оценка от 20.450 точки, което и отреждаше четвъртото място. Последва контестация за оценката й за трудност от старши треньорът Валентина Иванова, която беше уважена от съдиите и оценката беше повишена, което означаваше трето място и бронзов медал. Първа стана ина Агишева (Беларус), а втора се нареди Дария Атаманова (Израел).

Така България спечели пълен комплект медали – златен, сребърен и бронзов, на финалите на отделните уреди при девойките на Европейското първенство в Киев. Момичетата обявиха, че посвещават отличията са на българските медици, които се борят с КОВИД-19.

При ансамблите участваха само 6 отбора. Съставът на  Израел спечели титлата в многобоя. Сребърните медали станаха притежания на Азербайджан с треньор българката Мариана Василева, а бронзовите отличия останаха за домакините от Украйна.

Във финалите на отделните уреди при ансамблите отборите на Украйна и Турция спечелиха титлите.

На финала на пет топки златото взеха представителките на домакините от Украйна, а на  финала на три обръча и два чифта бухалки триумфира ансамбълът на Турция с воден от българката Камелия Дунавска.

Ансамбълът на България не участва в Киев заради заболяване от коронавирус на Ерика Зафирова и поставянето под карантина на целия отбор.

В класирането за отборната надпревара, която се формира от оценките на ансамбли жени за многобоя и от квалификациите на девойки индивидуално, европейски шампион стана Украйна. Втори и трети са съответно Израел и Азербайджан.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Антоанета Илиева

Най-ново

Единична публикация

Избрани