Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Възможност за „Гладък“ Брекзит: ЕС и Великобритания в нов опит да договорят развода

[post-views]
надига се национализъм

Brexit-2Последен шанс за Великобритания и ЕС да постигнат споразумение за бъдещите си търговски отношения след Брекзит. Независимо от съществуващите различия и двете страни изразиха надежда, че все пак е възможен пробив в преговорите. Без споразумение, обаче, икономическите последици и за двете страни ще са тежки, смятат експерти.

След няколко неуспешни опита, стартът на поредния кръг от преговори между Великобритания и ЕС започна гладко през уикенда в Лондон. Главният преговарящ на Брюксел Мишел Барние изрази надежда, че макар и в последния момент намирането на компромис при договарянето на бъдещите търговски отношения между двете страни след 31 декември е възможен. Пробив в преговорите е възможен и според британския министър на външните работи Доминик Рааб.

Доминик Рааб – министър на външните работи на Великобритания:

„Ако погледнете нерешените въпроси очевидно ще видите, че се стремим към равни условия, като мога да кажа, че вече има по-голямо уважение към позицията на Обединеното кралство.„

Сред спорните въпроси е правото на промишлен риболов в британските териториални води. Докато останалите страни членки на ЕС искат да имат свободен достъп до тях,  Лондон настоява за пълен контрол над водните пространства, както и да определя допустимите квоти.

Независимо от позитивния дух на преговарящите шансовете за постигане на споразумение остават малки.

Според финансови експертите всеки един сценарий ще има негативни икономически последици и за двете страни и то в момент на тежка финансова криза, заради пандемията от Ковид-19.

 

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани