Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Фон дер Лайен: Шенгенското пространство не може да се приема за даденост

[post-views]
Фон дер Лайен: Шенгенското пространство не може да се приема за даденост

Fon_der_LПандемията показа, че когато Шенген спре да фукцонира и Европа спира да функциоира

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посочи в понеделник промените, които пандемията от коронавирус е причинила в споразумението от Шенген, подчертавайки, че Шенгенското пространство е „твърде ценно“, за да се „приема за даденост“.

Тя отбеляза, че са изминали 35 години, откакто първите държави членки на ЕС се съгласиха да премахнат граничния контрол помежду си. През този период от 5 държави Шенгенското пространство нарасна до 26 с 420 милиона европейски граждани. „Цяло поколение европейци израснаха с малко памет за системните проверки на вътрешните граници, като много европейци организираха живота си около свободите, които предлага Шенген“.

„Благодарение на Шенген компаниите транспортират стоки из нашия вътрешен пазар с навременни вериги за доставки. Благодарение на Шенген, вътрешните гранични региони, които покриват 40% от територията на ЕС, могат да се отворят за своите съседи. Благодарение на Шенген 2 милиона души могат да си намерят работа като погранични работници. И най-важното е, че хората създадоха трансгранични връзки и европейски семейства“, отбеляза шефът на ЕК по време на своето обръщение към провеждащия се днес т.нар. „Шенгенски форум“.

Фон дер Лайен обаче предупреди, че страните членки на Шенгенското пространство са въвели от 2015 г. насам много повече вътрешни гранични проверки, отколкото преди това, и прикани членовете на ЕС да „се изправят пред тези предизвикателства“.

„Първите месеци на пандемията ни показаха какво се случва, когато Шенген престане да функционира: Европа също спира да фунционира. Може да звучи като парадокс, но този опит ме направи много уверена в бъдещето на Шенген. Това е твърде ценно за всички нас. Няма да позволим да се провали. Но това не означава, че можем да приемем Шенген за даденост. Последните години напрегнаха Шенген. Между 2006 и 2014 г., в продължение на 9 години, вътрешните гранични проверки бяха въвеждани отново 35 пъти. Факт е, че предизвикателствата пред Шенген днес не са същите като преди 25 години. Трябва да се изправим пред тези предизвикателства. Уверен съм, че можем и трябва да продължим да развиваме Шенген, като същевременно запазваме предимствата му“, заяви Фон дер Лайен.

Източник: bnr.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани