Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Хамилтън спечели в Бахрейн, пилот едва не загуби живота си при ужасяващ инцидент

[post-views]
Хамилтън спечели в Бахрейн, пилот едва не загуби живота си при ужасяващ инцидент

hamiltun_Formula-1Седемкратният световен шампион Люис Хамилтън спечели надпреварата за Гран При на Бахрейн, 15-и кръг от сезона във Формула 1. Британският пилот на Мерцедес води колоната от старта до финала, но победата му дойде след три излизания на колата на сигурността. Състезанието беше спряно с червен флаг още в първата обиколка, след като Ромен Грожан от Франция катастрофира тежко и болида му се запали :

Седемкратният световен шампион Люис Хамилтън спечели надпреварата за Гран При на Бахрейн, 15-и кръг от сезон 2020 във Формула 1. Британският пилот на Мерцедес води колоната от старта до финала, но победата му дойде след три излизания на колата на сигурността, което обаче не разколеба и за секунда Люис.

Втори финишира звездата на Ред Бул Макс Верстапен, който нямаше нужната скорост, за да се противопостави на победителя. Третото място на подиума отиде за втория пилот на Ред Бул Алекс Албън. Това се случи единствено заради отпадането от надпреварата на пистата „Сахир“, дошло след гръмнал двигател на Мерцедес в болида на Рейсинг Пойнт. Британецът Хамилтън спечели седмата си световна титла в миналия кръг, но продължава да е максимално амбициран да продължи да подобрява и малкото рекорди, които все още не са на негово име.

На старта Хамилтън потегли много добре и поведе уверено колоната, а Ботас се забави и бе изпреварен от четири болида. Зад гърба на лидерите обаче се стигна до много тежък удар в предпазните стени. При него болидът на Хаас, пилотиран от Ромен Грожан, се запали вследствие на силния удар и надпреварата бе моментално спряна.

Най-хубавото в случая е, че Грожан се отърва без сериозни контузии от тежкия удар и пожара в болида. Французинът бе показан от камерите да ходи много трудно към линейката, подкрепян от медицинския екип. По-късно стана ясно, че Ромен има леки изгарания по дланите и глезените. По-късно обаче се появи информация, която все още не е потвърдена официално, че има счупени ребра. Формула 1 не е виждала такава тежка катастрофа от близо три десетилетия.

Надпреварата за Гран При на Бахрейн бе подновена от втората обиколка от същите позиции, при които бе развят на пистата червеният флаг при инцидента на Грожан.

Нов инцидент отново спря състезанието и отново Данийл Квят бе замесен в него. Този път контакт на руския пилот на Алфа Таури и Ланс Строл преобърна пилота на Рейсинг Пойнт. Канадецът успя да се измъкне от болида си невредим, който остана на пистата с гумите нагоре.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Антоанета Илиева

Най-ново

Единична публикация

Избрани