Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Апел за помощ – ООН стартира хуманитарна инициатива срещу глада

[post-views]
Съветът за сигурност на ООН е длъжен да не оставя действията на Иран без отговор, каза представител на САЩ

OONООН започна кампания за събиране на средства за справяне с хуманитарната криза, причинена от пандемията с КОВИД-19. Според прогнозите на организацията през 2021г се очаква 235 милиона души да изпаднат в крайна бедност.

Заложената цел от ООН е да се съберат близо 30 милиарда евро, с които да се подпомогнат най-бедните страни, за справяне с икономическите последиците от КОВИД-19.

За главния координатор на ООН по хуманитарните въпроси Марк Лоукок това е най-мрачната прогноза от десетилетия насам и за първи път от 1990г, броят на хората изпаднали в крайна бедност отново започва да расте.

Марк Лоукок –  Координатор на ООН по хуманитарните въпроси:

„В началото на 2020 прогнозирахме, че за цялата година близо 170 милиона души ще се нуждаят от хуманитарна помощ. Смятаме обаче, че през 2021г, броят на хората в нужда ще скочи до 235 милиона души, което е с 40 процента увеличение. Според нас основната причина се дължи изцяло на пандемията.“

Сред най-засегнатите страни са Сирия и Йемен, където пандемията от КОВИД-19 задълбочи и без това тежката хуманитарна ситуация. Сред тези държави се нарежда и Мозамбик. Макар и да е богата на природни ресурси, страната и преди коронавируса беше една от най-бедните държави не само в Африка, но и в света.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани