Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тревожно – 12 годишен връх на обезлесяването на Амазонка

[post-views]
Положителният ефект от КОВИД-19 – карантината събуди за нов живот дивата природа

jivotni jungleОбезлесяването на тропически гори на Амазония е достигнало 12 годишен връх. Това съобщи бразилската космическа агенция, която наблюдава джунглата. Учените посочват, че в рамките на една година  са изсечени над 11 хиляди квадратни километра гора, което е 9,6 процента ръст в сравнение с предходната година.

Това е най-голямото изсичане на Амазонската джунгла от 2008г, твърдят от бразилската космическа агенция Impe, която наблюдава горския масив, чрез сателити.  Бразилските учени са категорични, че основният двигател на тази тенденция е водената от президента Жаир Болсонаро политика за насърчаване на земеделието и минната дейност в тропическата гора. За бразилският вицепрезидент Хамилтън Мурао обаче, който координира борбата на властите срещу незаконната сеч, нещата са могли да бъдат много по-лоши.

Хамилтън Мурао – вицепрезидент на Бразилия:

„Нашите прогнози бяха много по-лоши от данните, които сега ви представям. Опасенията ни бяха, че обезлесяването ще достигне до над 20 процента в сравнение с миналата година. Разбира се и с 9.6 на сто не е нещо с което можем да се похвалим. Нашето желание винаги е било да прекратим незаконна сеч и винаги сме се борили за това.“

Тропическите гори на Амазония се смятат за белите дробове на Земята и са дом на милиони животински видове и десетки местни племена. Джунглата е от голямо значение в битката срещу промените в климата, защото абсорбира огромно количество въглеродни емисии, които затоплят планетата ни. В опит да ограничи масовата сеч избрания за президент на САЩ Джо Байдън не изключи възможност да се прибегне до икономически лостове, в опит се да спаси гората.

 

 

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани