Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НАТО пред дилема – да остане или да се изтегли от Афганистан

[post-views]
Военните министри на НАТО се събраха в Брюксел – Столтенберг: Доволни сме от спада на напрежението в Сирия

natoooТренировъчната мисия на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“ ще продължи. Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, след видеоконферентната среща на ниво външни-министри. Препоръките, изготвени от външни експерти за бъдещето развитие на организация, както и постоянното увеличаване на руската военна сила, бяха другите теми обсъдени на форума.

Темата за Афганистан отново зае основно място в дневния ред на НАТО, след като САЩ обявиха, че планират сериозно редуциране на военни си контингенти в страната още в началото на следващата година. Според експертите обаче всяко изтегляне трябва да бъде съобразено със ситуацията в страната в частност с напредък около мирните преговори между централната власт в Кабул и талибаните.

Йенс Столтенберг – генерален секретар на НАТО:

„НАТО подкрепят мирния процес в Афганистан. Като част от него, НАТО ще коригира присъствието си в страната. Независимо, че САЩ решиха допълнително да редуцират числеността на военнослужещите до 2500 души, мисията на НАТО ще продължи, защото вече повече от половината ни силите там, не са американски военнослужещи. Министрите бяха ясни, че всички съюзници ще продължат да изпълняват ангажиментите си и да подпомогнат афганистанските сили в борбата им срещу тероризма.“

Бъдещето на мисията на НАТО „Решителна подкрепа“ ще стане ясно през февруари, когато ще трябва да се вземат трудни решения, подчерта Столтенберг и допълни.

Йенс Столтенберг – генерален секретар на НАТО:

„Ако останем, рискуваме да продължим да воюваме в дългосрочен план. Ако напуснем обаче, рискуваме Афганистан отново да се превърне в сигурен рай за терористичните организации и така да загубим постигнатото с големи жертви до този момент.“

По време на онлайн форума външните министри на НАТО се запознаха и с препоръките на експертите към организацията, за бъдещето й развитие и адаптирането и новата среда на глобална сигурност. Министрите обсъдиха още и все по-експанзивната външна политика на Китай, както и растящата военна сила на Русия.

 

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани