Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ и Иран пред ново ядрено напрежение

[post-views]
Иран съобщи, че успешно е изстрелял балистична ракета с обсег до 2000 километра

Iran_raketiИран прие закон, с който ограничава достъпа до ядрените си комплекси и значително увеличава производството на обогатен уран. Президентът на страната Хасан Рохани обяви, че е против ратифицирането на приетия от парламента документ. Според него това може да има последици за дипломатическите опити на Иран да реши въпроса за ядрената си програма.

Иранският парламент прие закона два дни след мистериозното покушение срещу високопоставен ядрен физик край Техеран, което властите определиха като заговор на Израел. Според приетия закон Иран трябва да увеличи производството на обогатен уран до 20 процента, което е много над нивата договорени между Ислямската република и световната общност за ядрената програма на страната.

Според споразумението от 2015г Иран беше задължен да осигури достъп до ядрените си обекти на наблюдатели на ООН, като в замяна трябваше да бъдат вдигнати всички санкции, наложени от десетилетия на страната.

От няколко години споразумението виси на косъм, след решението на американския президент Доналд Тръмп да изтегли САЩ от него и да върне санкциите. Ход, който беше осъден като непродуктивен от ЕС и Русия, които са другите страни по договора с Иран.

Много анализатори обаче поставят акцента върху позицията на иранския президент Хасан Рохани, като правят препратка към новоизбрания за президент на САЩ. Джо Байдън ясно даде да се разбере, че ако Иран се върне към поетите си ангажименти, той е готов да отмените санкциите.

От десетилетия иранската ядрена програма се смята за едно от най-големите предизвикателства пред глобалната сигурност. Независимо от уверенията на Иран, че програмата му има изцяло мирен характер то Западът и Израел подозират, че е параван за амбициите на страната да се сдобие с оръжия за масово унищожение.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани