Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НАСА с нов бизнес: Агенцията изкупува скални проби от лунната

[post-views]
НАСА: Крайбрежните ледници в Антарктика отделят айсберги по-бързо

513794-428271-nasaАмериканската космическа агенция НАСА обяви, че е подписала договор за 1 долар с частна компания, за събирането на скални проби от луната. Символичната цена е била предложена от базираната в Колорадо компания „Лунар пост“, която е една от трите частни компании подписали договор с НАСА.

В началото на годината НАСА даде старт на нискобюджетната си програма за събирането на лунни ресурси, с която да изкупува на символични цени всички колекции между 50 и 500г от лунен реголит или лунна почва. Още тогава агенция изрично подчерта, че няма да финансира разработки на космически кораби, и поиска оферти за участие в конкурса между 15 до 25 хиляди долара.

Оферта на НАСА изглежда предизвика интерес и няколко компании се включиха в надпреварата.

Освен американската „Лунар пост“, която планира мисия до Луната за 2023г, агенцията подписа договори и с японската „Инспейс“ и базираната в Калифорния „Мастън Спейс систъм“.

От НАСА коментираха, че макар и програмата да няма голяма финансова стойност, тя има за цел да създаде бизнес условия и правни норми, при създаването в бъдеще на пазар извън пределите на Земята.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани