Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Коалицията на Мадуро печели 67,6% на изборите във Венецуела

[post-views]

President of Venezuela, Nicolas Maduro (C)-atentat Коалицията „Велик патриотичен полюс“, оглавявана от пропрезидентската Единна социалистическа партия на Венецуела, печели 67,6% от гласовете на парламентарните избори в Боливарианската република. Това съобщи президентът на Венецуелския национален избирателен съвет (НИС) Индира Алфонсо, цитирана от ТАСС.

„3,558 320 души гласуваха за Великия патриотичен полюс, което е 67,7%“, каза тя в реч, излъчена по канала Telesur. Алфонсо добави, че на второ място е Демократичният алианс, който представлява опозиционни партии. „944 665 гласоподаватели са гласували за тях, което е 17,95%“, каза тя. На трето място е Обединеният алианс на Венецуела, за който гласуваха 220 502 гласоподаватели (4,19% от гласовете).

Ръководителят на НИС подчерта, че са преброени малко повече от 82% от гласовете, а избирателната активност е 31%.

В неделя се състояха парламентарни избори, на които гражданите на Венецуела трябваше да изберат 277 депутати. Противниците на сегашното правителство, начело с Хуан Гуайдо, който в момента контролира парламента, многократно обвиняваха властите в нередности при подготовката за изборите. Това доведе до факта, че 27 опозиционни партии, включително Демократично действие, Правосъдие на първо място и Народна воля, решиха да бойкотират изборите през декември. Някои представители на тези политически сили обаче пак участваха в надпреварата.

Източник: dariknews.bg/

Най-ново

Избрани