Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Румъния с висящ парламент след рекордно ниска избирателна активност

[post-views]
Румъния с висящ парламент след рекордно ниска избирателна активност

romania_izboriПарламентарните избори в Румъния не успяха да излъчат ясен победил. Според предварителните резултати опозиционната Социалдемократическа партия печели малко над 30 процента от гласовете. Втора с малко над 25 на сто от гласовете се нарежда управляващата Национално-либерална партия. Вотът в неделя беше белязан с рекордно ниска избирателна активност.

Едва 33 процента от румънците са упражнили правото си на глас, което е най-ниската избирателна активност от падането на комунистическия режим през 1989г. Макар и първа политическа сила Социалдемократите трудно биха сформирали коалиционно правителство, заради липсата на съюзнически партии в парламента. И все пак лидерът им Марчел Чолаку разчете резултата от вота така:

Марчел Чолаку – лидер на Румънската социалдемократическа партия:

„Румънците гласуваха, въпреки че се страхуваха за живота си. Хората разбраха, че е дошло времето правителството на Орбан да си ходи“.

Макар и втора политическа сила, либералите на Лудовик Орбан имат реален шанс отново да вземат властта, защото повечето по–малки парламентарно представени партии са склонни да влязат в коалиция с тях.

Затова се очаква румънският президент Клаус Йоханис да предложи първо на бившите съпартийци от Национално-либералната партия мандат да сформират правителство.

Анализатори посочват, че една от основните причини за ниската избирателна активност е влошената здравна ситуация в страната заради пандемията от КОВИД-19, която до този момент е отнела живота на 12 хиляди души.  Наред с инфекцията, все по-вече румънци посочват, че са разочаровани, като цяло от политиците в страната и не виждат смисъл да гласуват.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани