Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Великобритания вдига разходите за отбрана с рекордните 14 %

[post-views]
„AIR POLICING“ в действие: Натовски изтребители прихванаха руски самолет до Естония

taifunВеликобритания готви рекордно увеличение в разходите си за отбрана. Министър-председателят на страната Борис Джонсън поиска от парламента през следващите четири години да бъдат отпуснати допълнително 16,5 милиарда лири. Средствата ще отидат за модернизацията на въоръжените сили и с тях ще се сложи край на продължаващата от 30 години „епоха на оттегляне“, защити намеренията си британският премиер.

При годишен военен бюджет към момента от около 41,5 млрд. лири увеличението ще е малко над 14 процента на средногодишна основа и ще представлява най-сериозния ръст на британските разходи за отбраната от края на Студената война. Ако предложението на Борис Джонсън бъде одобрено от парламента, то Обединеното кралство ще заема втора позиция след САЩ по военни разходи, сред страните– членки на НАТО, с поне 2.2 процента от годишния БВП на страната.

При представяне на плановете си министър-председателят заяви, че  иска Великобритания да играе водеща роля в една нова епоха на световно сътрудничество и свободна търговия, подкрепяна от модерен военен и кибернетичен потенциал. Според Джонсън увеличаването на разходите за отбрана отразява нуждата от модернизиране на военния потенциал, включително с планове за ново космическо командване и агенция за изкуствен интелект. „Време е да се сложим край на десетилетията на бюджетни съкращения в разходите за отбрана“, призова депутатите Джонсън.

Специално внимание в изказването си британският премиер отдели на развитието на кралските ВМС и амбицията за превръщането на Обединеното кралство отново в първа военноморска сила в Европа. Сред другите приоритети за развитието на британските въоръжени сили  Джонсън посочи обновяването на ядрените способности на страната, свързването с помощта на новите технологии на сили и способности в единна мрежова система, технологичното развитие на специалните сили за провеждане на успешни тайни операции и срещу най-сложните противници, обновяване на системите за управление при воденето на бой на ВВС и по-широкото използване на безпилотни самолети. В тази връзка Борис Джонсън заяви, че правителството планира инвестиции в размер на 1.5 млрд. лири за изследвания и разработки в нови технологии за военни цели, както и създаването на нов изследователски център за изкуствен интелект и ново космическо командване към кралските ВВС. Основната задача на новата структура ще е извеждането на сателити и изстрелването на първата британска ракета от Шотландия, планирано за 2022г. Джонъс обяви още и официалното създаване на национални кибер сили, включващи както разузнавателни структури, така и оперативен персонал, ангажиран с операции в кибер-пространството за борба с тероризма, организираната престъпност и действията на неприятелски държави.

Допълнителните средства обаче, макар и значителни, няма да са достатъчни за запълнят финансовия недостиг в размер на  13 млрд. лири по изпълнението на вече заложените програми за придобиването на нова отбранителна техника за британските въоръжени си през следващите 10 години. Около това мнение се обединиха британски анализатори, запознати с въпросите на отбранителната политика и дългосрочно планиране в разходите за отбрана.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани